Principală  —  IMPORTANTE   —   Gradele de dizabilitate, care au…

Gradele de dizabilitate, care au expirat în perioada stării de urgență, au fost prelungite. Ce urmează

Gradele de dizabilitate care au expirat în perioada stării de urgență, adică până la 15 mai, se prelungesc până la efectuarea expertizării de către Consiliu Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă și emiterea deciziei de reîncadrare în grad de dizabilitate.

Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, Casa Națională de Asigurări Sociale și structurile teritoriale de asistență socială vor asigura plata prestațiilor sociale și/sau prestarea serviciilor sociale până la efectuarea expertizării de către Consiliu și emiterea deciziei respective.

Determinarea primară/repetată a dizabilităţii de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă inclusiv a  persoanelor a căror grade au fost prelungite din oficiu prin Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepționale, se va efectua conform graficului aprobat.

Astfel, până pe data de 15 iunie 2020, se va realiza expertizarea persoanelor cu dizabilităţi a căror grade de dizabilitate au fost prelungite din oficiu (valabilitatea certificatelor de dizabilitate a expirat la 1 aprilie 2020), a persoanelor cu dizabilităţi care beneficiază de serviciul „asistenţă personală”, a persoanelor cu dizabilităţi a căror grade de dizabilitate expiră la 01 iunie 2020 și a persoanelor cu dizabilităţi, care au împlinit/împlinesc vârsta de 18 ani în perioada de până la 15 iunie 2020.

La fel, în perioada 15 iunie-15 iulie 2020, va fi efectuată expertizarea persoanelor cu dizabilităţi a căror grade de dizabilitate expiră la 01 iulie 2020 și a persoanelor cu dizabilităţi, a căror grade au fost prelungite din oficiu (valabilitatea certificatelor de dizabilitate a expirat la 1 mai 2020), iar din 15 iulie până pe 15 august, vor fi supuse expertizei pentru determinarea gradului de dizabilitate, persoanele cu dizabilităţi, a căror grade de dizabilitate expiră la 1 august 2020.

Persoanele care solicită primar determinarea gradului de dizabilitate, se vor putea adresa pentru expertizare, în toate perioadele stabilite.

Instituțiile de asistență medicală primară și spitalicească, în comun cu Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, vor asigura identificarea persoanelor a căror grad de dizabilitate a expirat și a fost prelungit din oficiu în perioada stării de urgență, și vor organiza trimiterea în mod prioritar la expertizare a persoanelor respective, cu respectarea strictă a măsurilor de sănătate publică.

Totodată, structurile teritoriale de asistență socială, subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, din domeniul educației, vor asigura în regim prioritar perfectarea documentelor necesare persoanelor care solicită expertizare primară/repetată la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Mai multe informații privind procedura pentru determinarea gradului de dizabilitate și documentele necesare, le puteți afla pe pagina Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă – http://cnddcm.msmps.gov.md/ sau apelând la Linia fierbinte a instituției – 022 21 13 00.