Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Germania va acorda pensii și…

Germania va acorda pensii și prestații sociale cetățenilor R. Moldova care muncesc legal în acest stat

La opt luni de la semnare, Guvernul R. Moldova a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre R. Moldova şi Republica Federală Germania.

Scopul Acordului semnat la 12 ianuarie 2017 este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din R. Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante, se spune într-un comunicat de presă al Executivului de la Chișinău.

Astfel, cetățenii R. Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Germania vor calcula și achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

R. Moldova are semnate 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania,Germania și Turcia.