Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] Ziua Internațională a Familiei

[Foto-Reportaj] Ziua Internațională a Familiei

Ziua Inter­națio­nală a Fami­liei este săr­bă­to­rită astăzi, 15 mai, în întreaga lume, pentru a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, ca celula de bază a societății. În acest sens, a fost orga­ni­zat „Marșul Familiei Fericite”.

„Acest eveniment este organizat pentru cei care știu să iubească, cei care își iubesc Familia”, susțin organizatorii evenimentului. Genericul sărbătorii din acest an a fost „Familie Sănătoasă = Societate Puternică! Împreună -DEVENIM MAI BUNI”.

„În această zi este un moment oportun să ne întrebăm ce înseamnă familia pentru fiecare dintre noi. Pentru mine familia este mediul cel mai bun de creștere și educare a copiilor, aici ne naștem, ne dezvoltăm social și spiritual, însușim și promovăm un set de valori umane”, a menționat Stela Grigoraș, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

De asemenea, ministra s-a lăudat că pe parcursul anului 2015 au fost inițiate și elaborate „o mulțime de politici de susținere a familiei, oferind protecție și siguranță familiilor, în special celor vulnerabile. În tendința de a eradica sărăcia, a fost lansat programul „Ajutor social”, care vine în suportul familiilor sărace. La moment acesta are două componente de bază – ajutorul social şi ajutorul pentru perioada recea a anului. Bunăoară, în anul 2015 circa 36 de mii de familii cu copii au beneficiat de ajutor social”, a subliniat Stela Grigoraș..

Potrivit ministrei, violența în familie, rămâne a fi o problemă gravă cu care se confruntă R. Moldova: „Pentru a pune capăt acestui fenomen, recent a fost aprobat proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea a 11 acte legislative din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie care vor avea drept rezultat simplificarea accesului victimelor la protecție. Astfel, vor fi create servicii specializate pentru victimele violenței în familie, aici mă refer la emiterea ordonanței de protecție de urgență și asigurarea drepturilor victimelor la asistență juridică garantată de stat”.

 

Ziua Internaţională a Familiei a fost instituită de Adunarea Generală a ONU la 20 septembrie 1993, în baza Rezoluţiei 47/237, reprezentând o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile.