Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Cum calculează poliția numărul…

FOTO Cum calculează poliția numărul cetățenilor din PMAN: 40 de mii la protestul lui Năstase și 90 de mii la Adunarea lui Plahotniuc

Ieri, 21 octombrie, mii de persoane aduse cu autobuzele din diferite colțuri ale țării s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru Adunarea Națională a Partidului Democrat. Organizatorii evenimentului au anunțat că în PMAN au fost prezenți circa 100 de mii de oameni. Același număr l-au anunțat și liderii Platformei „Demnitate și Adevăr” la 6 septembrie 2015, când mii de oameni au venit în PMAN să protesteze împotriva guvernării.  Deși la ambele evenimente din imaginile video capturate cu drona și fotografii se observă un număr mare de oameni, polițiștii au numărat 40 de mii de oameni la protestul anti-guvernamental din 2015 și 90 de mii, la evenimentul organizat de PDM în 2018.

Contactată de ZdG, ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Mariana Bețivu, a afirmat că poliția a făcut un calcul estimativ de circa 90 de mii de persoane care au fost prezente în PMAN la Adunarea PDM din 21 octombrie 2018.

Deschide.md a filmat cu drona mulțimea din PMAN, iar din captura video se observă mai multă lume adunată deja în fața scenei și în regiunea Arcului de Triumf.

Sursa captură video: Imagini cu drona, Deschide.md. 21 octombrie, 2018

 

Sursa captură video: Imagini cu drona, Publika TV. 21 octombrie, 2018
Sursa captură video: Privesc.Eu, 21 octombrie, 2018

Platforma Demnitate și Adevăr a organizat la 6 septembrie, 2015, în Piața Marii Adunări Naționale, un miting de protest. Protestatarii au cerut demisia şefilor mai multor instituţii ale statului, a preşedintelui ţării, a executivului şi legislativului, deconspirarea proprietarilor mass-media, alegerea preşedintelui ţării de către popor și pedepsirea vinovaţilor pentru frauda din sistemul bancar. Atunci, reprezentanții poliției au declarat pentru PRO TV că la protest ar fi fost circa 40 de mii de oameni.

Protestul din 6 septembrie, 2015 organizat de Platforma „DA”. Sursa foto: Jurnal tv

Și la 1 iulie, 2018, la Chișinău a avut loc un protest în PMAN. Cetățenii s-au adunat pentru a-și manifesta dezacordul și indignarea față de invalidarea alegerilor locale. Protestatarii au votat unanim o rezoluție prin care solicită validarea alegerilor, anularea sistemului mixt și demiterea judecătorilor care au pronunțat hotărârile de invalidare a mandatului lui Năstase. Imaginile cu drona au fost filmate de ZdG la ora 14.45. Atunci polițiștii au calculat în jur de 7 mii de cetățeni. 

Protestul din 1 iulie, 2018. Captură video: ZdG

Poliția nu dispune de tehnică specializată pentru a calcula numărul participanților la o adunare publică. Astfel, estimările se bazează pe factori precum: suprafața ocupată de oameni, densitatea acestora pe teren și lungimea unei coloane.

Partidul Democrat a rezervat ieri, 21 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale pentru organizarea și desfășurarea unei întruniri sub formă de manifestație politică în scopul comunicării cu membrii și simpatizanții Partidului Democrat. Deși democrații neagă că ar fi adus oamenii organizat la evenimentul planificat de ei, sunt persoane care afirmă că li s-a spus că „trebuie să vină”, astfel riscă să piardă locul de muncă.

„Dacă sunteți întrebați de jurnaliști”. Ce trebuie să răspundă oamenii prezenți la Adunarea Partidului Democrat presei

Pavel Filip la Adunarea PDM: „Pensia medie a depășit pentru prima dată minimul de existență”. Ce spun datele statistice

Care este angajamentul Partidului Democrat votat în Piața Marii Adunări Naționale

LIVE/ Adunarea din PMAN a luat sfârșit. Mulțimea a votat angajamentul Partidului 

VIDEO/ Cine sunt oamenii veniți la Adunarea Partidului Democrat: „Am pensie de 600 de lei, dar o să ne facă pensie mai bună”