Principală  —  IMPORTANTE   —   Focar de coronavirus la Brînzeni:…

Focar de coronavirus la Brînzeni: 376 de persoane, printre care 145 de lucrători medicali, testați pentru Covid-19. Explicațiile autorităților

Localitatea Brînzeni din raionul Edineț a intra în carantină totală după ce la Internatul Psihoneurologic de acolo s-a format un focar de infecție cu noul coronavirus, până acum fiind testați pozitiv pentru Covid-19 cel puțin 73 de pacienți. În total, până în acest moment, potrivit autorităților din Edineț, au fost testate 376 de persoane, printre care 145 de lucrători medicali, în cazul cărora rezultatele încă nu au fost procesate. Decizia autorităților de la Chișinău vine la aproape o săptămână după ce Ziarul de Gardă a scris despre situația grava din cadrul internatului Psihoneurologic din Brînzeni.

Marți, 21 aprilie, șefa Centrului de Sănătate Publică din Edineț, Aliona Pistriuga, anunță că până acum, 73 de beneficiari din cadrul Internatului Psihoneurologic din Brînzeni au fost testați pozitiv pentru Covid-19.

Șefa CSP Edineț susține că inițial, pe 8 aprilie, au fost testați pentru coronavirusul de tip nou, doar trei pacienți din cadrul Institutului Psihoneurologic din Brînzeni. Astfel, potrivit ei, după ce rezultatele au ieșit pozitive, autoritățile de resort au luat decizia ca toți beneficiarii de acolo, 231 la număr, să fie testați pentru Covid-19.

Nu este clar când anume a fost luată această decizie, de a fi testați toți pacienții, întrucât autoritățile de la Chișinău abia luni, 20 aprilie, după mai bine de o săptămână de la depistarea primelor trei cazuri de infecție din cadrul internatului din localitate, au anunțat rezultatele.

„În localitatea Brînzeni avem în total înregistrate 89 de cazuri de infecție cu Covid-19. Totul a început la testarea, la data de 8 aprilie, atunci când am testat lucrători din cadrul Centrului de Sănătate din Brînzeni. Este vorba despre medicul epidemiolog, asistentele medicale. Lucrătorii medicali de la Centrul de Sănătate din localitate mai activează în funcții și la Internatul Psihoneurologic din Brînzeni. Urmând a fi pozitivi lucrătorii medicali, am luat și teste la trei pacienți, beneficiari cu simptome clinice, care au fost confirmați pozitiv pentru Covid-19. Apoi, de către Centru, de comun cu ANSP și cu ministerul s-a luat decizia să testăm toți beneficiarii din internat, 231, câți se află acolo la întreținere și activ. Astfel au fost depistați pozitiv, în total, 73 de pacienți. Acești beneficiari, toți sunt plasați în instituțiile medico-sanitare publice pentru a beneficia de tratament necesar. Cei mai mulți sunt la spitalul de Psihiatrie din Bălți”, a declarat Aliona Pistriuga, șefa CSP Edineț, astăzi, 21 aprilie, în cadrul tradiționalului briefing al MSMPS.

Anunțul șefei CSP Edineț vine după ce marți, 13 aprilie, ZdG scria că virusul de tip nou a ajuns și în satul Brînzeni din raionul Edineț. Atunci, ZdG scria că cel puțin 15 persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirusul de tip nou. Punctul medical din sat a fost închis după ce medicul-șef, dar și toți lucrătorii medicali din cadrul instituției s-au infectat cu coronavirus. Între timp, coronavirusul de tip nou a fost depistat și la internatul Psihoneurologic din localitate, unde cel puțin patru pacienți s-au infectat, iar alte peste 60 de persoane, printre care pacienți și lucrători medicali, abia luni, 13 aprilie, au fost testate pentru Covid-19.

„De la punctul medical din sat, de acolo vine tot virusul acesta, toată infecția. Acolo practic toti, toți sunt infectați. Toți lucrătorii medicali sunt infectați. Medicul de acolo, șoferul, angajații, surorile medicale, toți sunt infectați. Este vorba despre oficiul medicului de familie. Acolo e greu. Medicul de acolo este spitalizat la Edineț. Punctul medical e închis, toți sunt în carantină”, ne-a comunicat directorul Internatului Psihoneurologic din Brînzeni pe 13 aprilie.

Ulterior, ZdG a încercat să revină la subiect și să informeze despre rezultatele testelor efectuate luni, 13 aprilie. Doar că, după declarațiile făcute inițial pentru ZdG, autoritățile din Brînzeni ne-au comunicat că deja toate întrebările pe care le avem pe marginea acestui subiect să le adresăm doar responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății.

Vineri, 17 aprilie, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au precizat că se va reveni cu un comunicat de presă la subiect, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Astăzi, 21 aprilie, șefa CSP susține că după testarea beneficiarilor din cadrul internatului din Brînzeni, a fost luată decizia ca și toți lucrătorii din localitate să fie testați pentru Covid-19, însă rezultatele ar urma să fie gata abia pe parcursul zilei de astăzi.

Au fost testați pe parcursul zilei de ieri, 20 aprilie, și toți lucrătorii medicali, fiind 145 la număr. Astăzi vom aștepta rezultatele de la două laboratoare, unul este la Chișinău și unul este la Bălți”, a mai declarat Aliona Pistriuga.

Între timp, autoritățile din Edineț anunță că cei mai mulți dintre beneficiarii testați pozitiv pentru Covid-19 sunt internați la spitalul de Psihiatrie din Bălți, starea lor de sănătate fiind satisfăcătoare.

Nicio persoană din cele testate pozitiv cu Covid-19 nu manifesta clinic infecția. Majoritatea beneficiarilor nu au manifestări clinice, sunt niște forme ușoare. Toți pacienții internați la spitalul de Psihiatrie Bălți sunt în stare satisfăcătoare. Nu este nimeni cu o stare gravă de sănătate”, mai comunică șefa CSP Edineț.

Luni, 20 aprilie, începând cu ora 9:00 în localitatea Brînzeni, raionul Edineț a fost instituit regim de carantină totală.