Principală  —  IMPORTANTE   —   După câteva zile de tăcere,…

După câteva zile de tăcere, autoritățile confirmă „un nou potențial focar” în Brânzeni, Edineț. 39 de persoane depistate pozitiv într-o singură zi.

Localitatea Brânzeni din r. Edineț ar putea intra în carantină după ce au fost depistate 39 de cazuri de Covid 19. Informația a fost confirmată de președintele R. Moldova, Igor Dodon, în cadrul briefingului de presă de după ședința Centrului Unic de Comandă. Localitatea ar putea intra în carantină, a precizat președintele.

Avem un nou potențial focar. În satul Brânzeni, astăzi au fost depistate pozitiv 39 de persoane. Doar într-un sat. Am solicitat Ministerului de Interne și Ministerului Apărării să se pregătească pentru introducerea acestei localități în carantină. Și dacă ne privesc cei din raionul Edineț, vă rog foarte mult să fiți foarte precauți în următoarele ore”, a precizat președintele.

Anunțul șefului statului vine după ce marți, 13 aprilie, ZdG scria că virusul de tip nou a ajuns și în satul Brînzeni din raionul Edineț. Cel puțin 15 persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirusul de tip nou. Punctul medical din sat a fost închis după ce medicul-șef, dar și toți lucrătorii medicali din cadrul instituției s-au infectat cu coronavirus. Între timp, coronavirusul de tip nou a fost depistat și la internatul Psihoneurologic din localitate, unde cel puțin patru pacienți s-au infectat, iar alte peste 60 de persoane, printre care pacienți și lucrători medicali, abia luni, 13 aprilie, au fost testate pentru Covid-19.

Citiți și: Covid-19 a ajuns și la Internatul Psihoneurologic din Brînzeni: peste 60 de pacienți și lucrători medicali, testați pentru coronavirus

Ulterior, ZdG a încercat să revină la subiect și să informeze despre rezultatele testelor efectuate luni, 13 aprilie. Doar că, după declarațiile făcute pentru ZdG, autoritățile din Brînzeni ne-au comunicat că deja toate întrebările pe care le avem pe marginea acestui subiect să le adresăm doar responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății.

Autoritățile au refuzat să discute cu ZdG pe parcursul săptămânii

Marți, 14 aprilie, contactat de către Ziarul de Gardă, directorul internatului Psihoneurologic din satul Brînzeni, raionul Edineț, ne-a comunicat că cel puțin patru pacienți din internat s-au infectat cu Covid-19, iar alte peste 60 de persoane, printre care pacienți și lucrători medicali, abia luni, 13 aprilie, au fost testate pentru Covid-19.

După câteva zile de la declarațiile președintelui raionului Edineț și cele ale directorului internatului Psihoneurologic din Brînzeni, cu privire la prelevarea celor peste 60 de probe, atât joi 16 aprilie, cât și vineri, 17 aprilie, am încercat să aflăm care sunt rezultatele probelor prelevate. În acest context, directorul internatului Psihoneurologic ne-a comunicat că deja nu poate să ne ofere nicio informație pe marginea acestui subiect.

„Luați numărul de telefon la ofițerul de presă al ministerului Sănătății și acolo veți afla absolut toate informațiile. Eu nu pot să declar și nu am împuternicirea de a face declarații pentru presă”, ne-a comunicat de această dată directorul internatului.

Un mesaj îngrijorător pe adresa redacției: În incinta internatului sunt bolnavi infectați cu Covid-19. Mulți angajați sunt contrar voinței lor ținuți în incinta centrului

Între timp, pe adresa redacției am primit un alt mesaj cu privire la situația gravă din localitatea Brînzeni.

„În Centrul de Plasament Temporar a Persoanelor cu dizabilitați (adulți) din satul Brînzeni, raionul Edineț, de acum o saptămână și ceva sunt ținuți forțat la muncă un schimb de lucrători medicali și infermiere, motivind situația de carantină. În incinta internatului sunt bolnavi infectați cu Covid-19. Mulți dintre angajații care menționăm ca sunt contrar voinței lor ținuți în incinta centrului s-au infectat cu COVID- 19. Nu se respectă deloc regimul de lucru al angajatilor care sunt tinuți forțat la muncă cu săptămânile. Mulți dintre ei au copii, despre igiena personală nici nu mai merge vorba. În caz că părăsesc incinta internatului sunt amendați cu 25 000 lei. Absolut nu se respectă Codul Muncii . Cum se poate în secolul 21 să ții forțat pe cineva la muncă 10 zile consecutiv? Lumea e îngrozită și disperată. Vă rog să ne ajutați și să mențineti anonimatul”, scrie în mesajul expediat la redacția ZdG.

Și de această dată Ziarul de Gardă a încercat să ia legătura cu atoritățile locale din Brînzeni pentru a obține mai multe detalii pe marginea acestui subiect. Am sunat pe zeci de telefoane, inclusiv la Primărie, Punctul Medical, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă, Centrul Medicilor de Familie Edinet, Instituția Medico-sanitară Publică din Brinzeni, însă, responsabilii de acolo fie că nu ne-au mai răspuns la telefon, fie că ne-au comunicat scurt „nu știm nimic”. Atât directorul instituției vizate, cât și președintele raionul Edineț, de această dată, nu ne-au mai răspuns la telefon.

Până acum, autoritățile centrale din raionul Edineț nu au publicat vreo notă informativă în legătură cu instituirea regimului de carantină în satul Brînzeni. Vineri, 17 aprilie, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au precizat că se va reveni cu un comunicat de presă la subiect, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Vineri, la Internat erau depistați pozitiv 22 de beneficiari și 11 angajați

Vineri, 17 aprilie, sanatateinfo.md a scris că potrivit directoarei Agenției Naționale de Asistență Socială, Irina Banova, Internatul Pshihoneurologic din Brânzeni a intrat în carantină imediat ce s-a depistat primul caz de Covid-19. Este vorba despre asistenta medicală, care lucra și la punctul medical din satul Brânzeni. Astfel, până vineri ar fi fost depistați pozitiv 22 de beneficiari și 11 angajați. 11 beneficiari erau internați la Spitalul de Psihiatrie din Bălți, iar starea lor era medie-satisfăcătoare.

„Deservim pacienții cu tulburări psihice și cei cu Covid-19, acum avem 11 pacienți de la Brânzeni. 2 sunt în stare grav-medie, iar 7 satisfăcătoare. Sunt 10 confirmați, iar unul a fost adus ca suspect și ieri ne-a venit testul negativ. Pacienții cu Covid-19 sunt în bloc aparte”, explica pentru Sănătate INFO Valentina Șchiopu, directoarea Spitalului de Psihiatrie din Bălți.

La internatul psihoneurologic din Brânzeni sunt peste 200 de beneficiari, adulți cu probleme mintale.