• Satul Brînzeni, plasat în carantină, după ce în Internatul Psihoneurologic s-a format focar de infecție cu COVID-19

  Satul Brînzeni, plasat în carantină, după ce în Internatul Psihoneurologic s-a format focar de infecție cu COVID-19
  vizualizări
  20 aprilie 2020 | 15:21

  Satul Brînzeni din raionul Edineț a fost plasat în carantină, începând de luni, 20 aprilie. Decizia a fost aprobată în urma ședinței Comisiei Situației Excepționale raionale. Potrivit primarului municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, restricțiile în localitatea Brînzeni au fost aplicate după ce în Internatul Psihoneurologic au fost testate pozitiv cu COVID-19 circa 70 de persoane, inclusiv angajați.

  Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, a declarat pentru Ziarul de Gardă că astăzi, 20 aprilie, membrii Comisiei Situații Excepționale au aprobat hotărârea prin care satul Brînzeni este plasat în carantină pentru o perioadă nedeterminată, deocamdată.

  Constantin Cojocaru

  ,,Eu acum vin de la ședința Comisiei Situații Excepțioanle a raionului și până la ziua de astăzi avem pus în carantină satul Brînzeni. Doar aceasta am discutat la Comisie. Decizia a fost aprobată, deoarece s-au depistat foarte multe cazuri în localitate”, punctează Cojocaru.

  Toate intrările şi ieşirile din sat acum sunt blocate. Pentru cele trei posturi fixe şi unul mobil au fost antrenați atât angajaţi MAI, cât şi militari.

  ,,Au fost două persoane, un colonel de la CSE și un general de brigadă al Armatei Naționale. Sunt peste 80 de cazuri în localitatea Brînzeni. Generalul ne-a anunțat că astăzi au venit mai mulți militari ai Armatei cu tehnica necesară și au instalat tot ce ține de logistică și partea infrastructurală. S-a discutat amănunțit despre aprovizionarea localității cu cele necesare”, ne-a comunicat primarul de Edineț, Constantin Cojocaru.

  În Brînzeni s-a format un focar de infecție cu noul tip de coronavirus în Internatul Psihoneurologic ne-a mai spus primarul municipiului.

  ,,Sunt câteva sate din raionul Edineț unde au fost înregistrate câte 1- 2 cazuri. Însă în Brînzeni este un focar puternic de coronavirus și în special în Internatul Psihoneurologic”, a conchis Cojocaru.

  Cel puțin 70 de persoane testate pozitiv cu COVID-19, dintre care 61 sunt pacienți din Internatul Psihoneurologic

  Primarul satului Brînzeni, Liviu Cibotaroș, ne-a comunicat că deocamdată nu cunoaște pe cât timp localitatea pe care o conduce va fi plasată în carantină.

  Liviu Cibotaroș

  ,,Astăzi am aprobat decizia de a plasa satul în carantină conform regulamentului. Asta după ce majoritatea cazurilor au fost depistate în Internatul Psihoneurologic – 61 de pacienți și 12 angajați ai instituției, acestea sunt datele de sâmbătă. Deocamdată nu cunosc cât timp satul Brînzeni va fi în carantină, deoarece nici regulamentul încă nu l-am obținut”, a declarat pentru ZdG primarul satului Brînzeni, Liviu Cibotaroș.

  Săptămâna trecută Ziarul de Gardă a discutat cu directorul internatului Psihoneurologic din localitate și ne-a comunicat cum a ajuns virusul în instituția pe care o conduce.

  „Se presupune că totul a început de la un lucrător medical care lucrează la punctul medical din sat, din Brînzeni. Avem o asistentă medicală care lucrează la noi la internat și lucrează și la punctul medical, oficiul medicului de familie din sat. De acolo vine tot virusul acesta, toata infecția. Acolo practic toți sunt infectați. Toți lucrătorii medicali sun infectați. Acolo e greu. La noi situația este sub control, comparativ cu cea din sat”, ne-a comunicat directorul instituției medicale.

  Sunt două versiuni – în ambele sunt implicați medici

  Președintele raionului Edineț ne-a comunicat însă că, deocamdată, nu este totuși clară sursa de infecție cu Covid-19 din cadrul internatului. Alesul raionul susține că pe marginea acestui caz sunt două versiuni și spune că unul dintre medicii care activează în cadrul instituției ar fi transmis virusul la pacienții internați acolo.

  Sunt niște versiuni. Sunt două versiuni, să spunem că este de la una sau este de la alta, că a nimerit pe teritoriu acolo, încă nu știm sigur. Ambele versiuni merg prin medicină, și una, și alta. Sunt testate practic toate persoanele de acolo, așteptăm rezultatele. Practic acolo s-au îmbolnăvit mai mult lucrători, dar nu pacienți. De la ce se îmbolnăvește lumea de coronavirus? Au dat bună ziua cu cineva, au dat mâna cu cineva și nu au știut cu cine. Sunt două versiuni, cu părere de rău ambele versiuni ies din medicină. E vorba de doi medici, și un medic, și alt medic. Vedem”, ne-a comunicat președintele raionului Edineț, acum o săptămână.

  Până luni, 20 aprilie, potrivit informațiilor furnizate de către autoritățile de la Chișinău, în total, în raionul Edineț au fost confirmate 103 de cazuri de infecție cu COVID-19, iar 1 715 de persoane se află sub supraveghere medicală. Totodată, alte trei persoane s-au vindecat.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Situația la frontieră. Peste 4 900 de cetățeni au intrat în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 414 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 4 949 traversări persoane, dintre care 3…
  Situația la frontieră. Peste 4 900 de cetățeni au intrat în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  Spania devine prima țară din Uniunea Europeană care depășește un milion de infectări cu coronavirus

  Spania este prima țară din Uniunea Europeană care depășește pragul de un milion de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, conform datelor worldometers.info. Afectată puternic de primul și acum și de al doilea val a…
  Spania devine prima țară din Uniunea Europeană care depășește un milion de infectări cu coronavirus

  Cum Grupurile de Acțiune Locală descoperă potențialul nevalorificat din localitățile rurale și dau speranță oamenilor

  Potențialul din localitățile rurale poate fi valorificat, iar cu un mic suport, satele se pot dezvolta și deveni atractive pentru tineri. De patru ani Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din R. Moldova, cu suport…
  Cum Grupurile de Acțiune Locală descoperă potențialul nevalorificat din localitățile rurale și dau speranță oamenilor

  Peter Michalko: „Sunt consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova”

  Ambasadorul UE din Republica Moldova se declară consternat de atacurile asupra societății civile și mass-media venite din partea lui Bogdat Țîrdea. Într-o intervenție pe pagina sa de facebook, Peter Michalko s…
  Peter Michalko: „Sunt consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova”

  Bogdat Țîrdea a lansat o carte cu acuzații grave în adresa ONG-urilor și mass-media din Moldova. „Autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova”

  Așa cum a anunțat ieri, 20 octombrie candidatul Igor Dodon, deputatul socialist, Bogdat Țîrdea și-a lansat astăzi, 21 octombrie cartea „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie c…
  Bogdat Țîrdea a lansat o carte cu acuzații grave în adresa ONG-urilor și mass-media din Moldova. „Autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova”

  Analiști politici despre declarațiile șefului spionajului extern rus: Un mesaj ciudat, se încearcă neutralizarea fundalului mediatic pentru candidatul Dodon după investigațiile recente

  Serghei Narishkin, șeful Serviciului de Spionaj Extern al Rusiei a ieșit cu un mesaj dur în adresa SUA care, în opinia sa, ar interveni grosolan în treburile interne ale țărilor prietene ale Rusiei, iar în Mold…
  Analiști politici despre declarațiile șefului spionajului extern rus: Un mesaj ciudat, se încearcă neutralizarea fundalului mediatic pentru candidatul Dodon după investigațiile recente