Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FALS: Autoritățile de la București…

FALS: Autoritățile de la București atenționează că mai multe sisteme de apărare antiaeriană românești sunt prezentate online, în mod fals, ca îndreptându-se în prezent către granița cu R. Moldova

Ministerul Apărării de la București semnalează apariția în mediul online a unei știri false cu privire la o așa-zisă „relocare” recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu R. Moldova.

Potrivit autorităților din România, materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

„În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață” (subl. ns.).

Partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false”, menționează Ministerul Apărării din România.

Pe 24 februarie, Ministerul Apărării al R. Moldova a declarat că „în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului”. Reprezentanții instituției susțin că monitorizează toate „evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a venit cu un „avertisment” adresat Statelor Unite, statele membre NATO și autorităților ucrainene, menționând că „forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde la provocarea regimului de la Kiev” și își vor „proteja compatrioții, contingentul rus de menținere a păcii și depozitele militare din satul Cobasna” din regiunea transnistreană.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), declarația Moscovei este „provocatoare”. MAEIE a reiterat necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și a stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă „alegațiile, lipsite de fundament” ale Ministerului rus Externe din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a R. Moldova, precum și „retorica amenințătoare și provocatoare utilizată” de Moscova. MAE al României a făcut apel la „responsabilitate” și la abținerea de la orice „declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a R. Moldova”.