Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Explozia de la Beirut. Informații…

Explozia de la Beirut. Informații de la MAEIE și de la Agenția Navală a R. Moldova referitor la posibila implicare a unei nave sub pavilion moldovenesc

Cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut, Liban, ar fi fost transportate acum șapte ani de nava Rhosus, aflată sub pavilionul Republicii Moldova. În 2013, nava cu aceeași încărcătură a fost sechestrată în portul libanez, după ce aceasta acostase din cauza unor probleme tehnice, scrie agenția de presă TASS.

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul Agenției Navale din R. Moldova, Igor Zaharia, ne-a comunicat că la momentul actual nava nu este sub pavilionul R. Moldova.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

Marrinetraffic.com

Surse din capitala libaneză au declarat corespondentului TASS, Dmitri Zelenin, din Beirut, că marfa explozivă a fost confiscată de pe o navă moldovenească cu un echipaj ucrainean în 2013. Vasul plecase din Georgia și se îndrepta spre Mozambic, unde urma să descarce încărcătura. 

Marrinetraffic.com

LBC international, scrie că explozia ar fi avut loc în timpul unor lucrări de sudare pentru a sigila găurile prin care intrușii ar putea comite furturi.

Marrinetraffic.com

De când a fost sechestrată, nava stă abandonată în port. De atunci instanțele au emis la cererea creditorilor trei decizii de sechestrarea a navei.

Marrinetraffic.com

Presa rusă dar și portalul Fleetmon scriu că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin.

Marrinetraffic.com

Potrivit datelor Marrinetraffic.com nava a fost construită în 1986 (acum 34 de ani) și navighează sub drapelul Moldovei. Capacitatea sa de transport este de 3226 t DWT, iar curentul său curent este de 5,1 metri. Lungimea ei totală (LOA) este de 86,6 metri, iar lățimea ei este de 12,02 metri.

Ce spune directorul Agenției Navale din R. Moldova

Contactat de Ziarul de Gardă, directorul Agenției Navale din R. Moldova, Igor Zaharia, ne-a comunicat că la momentul actual nava nu este sub pavilionul R. Moldova.

,,Presa nu spune mereu adevărul. Nu se informează până la capăt și dă informația pe care o are la moment. Noi vom reveni mai târziu cu o informație mai amplă referitor la acest lucru. Nava la moment nu este sub pavelionul R. Moldova. A fost cu mai mulți ani în urmă”, ne-a comunicat directorul Agenției Navale din R. Moldova.

Precizările Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova

Un mesaj cu referire la informațiile din presa internațională privind pretinsa apartenență a navei din portul Beirut pavilionului Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă consultarea Agenției Navale care gestionează registrul respectiv.

Totodată, ministrul Oleg Țulea a transmis în seara zilei de 4 august un mesaj de compasiune adresat omologului său libanez, Charbel Wehbe.

Șeful diplomației moldovene, a menționat ,,Din numele Republicii Moldova, transmitem condoleanțele familiilor îndurerate și recuperare grabnică celor răniți în explozia de la Beirut”.

MAEIE menționează că Ambasada Republicii Moldova la Ankara, acreditată prin cumul în Republica Libaneză, este în contact cu autoritățile competente din Beirut pentru a preciza dacă printre victime nu sunt și cetățeni moldoveni. Din informațiile acumulate la moment, nu există cetățeni moldoveni afectați de explozie. În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Liban pot contacta misiunea moldovenească diplomatică la adresa de email: ankara@mfa.gov.md sau să telefoneze la Centrul de Apel al MAEIE

O explozie masivă a zguduit orașul Beirut, capitala Libanului, marți, 4 augus. Cel puțin 100 de oameni au murit și 4.000 au fost răniți. Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri.