Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Energia Nistrului: Cum funcționează cea…

Energia Nistrului: Cum funcționează cea mai mare stație electrică din Europa

Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, regiunea Cernăuți, 19 aprilie 2018. Foto: Dmitri Rusanov / Hromadske

Bucovina ucraineană. Șase kilometri de graniță cu Republica Moldova. Anume aici se află Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk, una dintre cele mai importante întreprinderi energetice din Ucraina și dificultăți în relațiile cu vecinii de pe Nistru.

Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk este o stație de acumulare a energiei, care este vândută la necesitate.

Consumul de energie în timpul zilei este inegal. Dimineața și seara folosim mai multă energie electrică decât, de exemplu, pe timp de noapte. Centralele electrice, în special cele nucleare, care produc mai mult de jumătate din energie, sunt foarte lente. Ele nu-și pot modifica volumul în timpul zilei ca să se adapteze la aceste schimbări. Prin urmare, pentru ele s-a inventat o modalitate de reglementare.

Cum funcționează aceasta

Centrala are două lacuri de acumulare, situate la diferite altitudini. Când există un surplus de energie, turbinele sunt puse în mișcare și apa este pompată de jos în sus. În orele de maxim randament, apa este deversată în lacul de acumulare de jos, punând în funcțiune aceleași turbine care produc un surplus de energie.

Construcția acestei centrale a început încă din 1983. Lucrările se opresc periodic, iar proiectele se modifică în conformitate cu necesitățile noi ale țării. Acum apa este pompată de trei generatoare. În total vor fi șapte.

O hidrocentrală este un sistem, format din turbină și generator. Poate lucra atât pentru pompare, cât și pentru deversarea apei.
Acum se termină construcția a celei de a patra hidrocentrale. Lansarea acesteia va costa Ucrainei aproape 4,5 miliarde de hrivne (171 de milioane de dolari). Conform calculelor Companiei de Stat Ukrhydroenerho, în gestiunea căreia sunt nouă stații de pe râurile Nipru și Nistru, activitatea hidrocentralei va aduce Ucrainei economii de 350 de mii de tone de cărbune pe an. Conform estimărilor, cheltuielile pentru a patra linie se vor răscumpăra în mai puțin de trei ani.

Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, regiunea Cernăuți, 19 aprilie 2018. Foto: Dmitri Rusanov / Hromadske
Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, regiunea Cernăuți, 19 aprilie 2018. Foto: Dmitri Rusanov / Hromadske

În ciuda acestui lucru, Hidrocentrala de la Novodnestrovsk are o mulțime de critici.

În primul rând, este vorba despre ecologiști. În opinia lor, construirea centralelor de acumulare prin pompare afectează grav biodiversitatea naturii și afectează calitatea apei potabile. Energeticienii menționează la rândul lor că orice întreprindere energetică dăunează naturii. Prin urmare, trebuie găsite metode de a reduce impactul negativ, nu de al evita.

Obiecții privind construcția Centralei Hidroelectrice de la Novodnestrovsk are și guvernul de la Chișinău, pentru că Nistru este sursa de apă potabilă pentru Moldova. De aceea Ucraina și Moldova încearcă să se înțeleagă cum să se folosească împreună de Nistru. Cei de la Ukrhydroenerho au pregătit deja setul de propuneri, pe care trebuie să le analizeze ONU și OSCE. De asemenea, se pregătește proiectul moldo-ucrainean „Cooperarea și controlul transfrontalier a apelor fluviului Nistru”.

„Vrem ca până la sfârșitul anului să discutăm aceste propuneri. Acestea vor fi legitime atunci când vor fi discute de cele două părți — ucraineană și moldovenească”, a spus pentru Hromadske Igor Sirota, directroul general al Ukrhydroenerho.

Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, regiunea Cernăuți, 19 aprilie 2018. Foto: Dmitri Rusanov / Hromadske
Nastea Ivanțova, Dmitri Rusanov / Hromadske