Principală  —  IMPORTANTE   —   Email/ Medicii de la Spitalul…

Medicii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie, scoși la muncă chiar dacă au interacționat cu persoane bolnave de COVID-19. Directorul ANSP refuză să ofere explicații

Regula cu privire la autoizolarea la domiciliu se pare că nu este aplicată pentru toată lumea. Personalul medical din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, care a interacționat deja cu persoane infectate cu noul virus, dar nu prezintă semne de boală, continuă să activeze în cadrul instituției fără a fi necesară autoizolarea acestora la domiciliu pentru 14 zile. Acest lucru îl confirmă atât vicedirectorul instituției, cât și un email ajuns în posesia ZdG și semnat de un epidemiolog de la Centrul de Sănătate Publică.

Contactat pentru a ne comunica care au fost raționamentele ce au stat la baza acestei decizii, directorului Agenției Națioanale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, ne-a spus să nu facem show-uri și că întrebarea este, din punctul său de vedere, alogică.

La Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău sunt 21 de bolnavi și 11 cadre medicale confirmate cu noul coronavirus. Numărul personelor infectate s-a majorat în doar câteva zile de la șase la 32 de cazuri, iar surse din cadrul instituției, care ne-au solicitat să le păstrăm anonimatul, ne-au declarat anterior că medicii au ajuns să se infecteze de la pacienții pe care îi tratau care nu au fost testați deși prezentau semne de boală.

Totuși, în pofida răspândirii virusului în cadrul instituției, medicul epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Alina Batin, a expediat un email care a ajuns și în posesia ZdG, în care aceasta precizează că personalul medical din cadrul IMPS Spitalul Clinic de Pshihiatrie, care nu prezintă semne de boală, trebuie să își continue activitatea în cadrul instituției chiar dacă a fost în contact cu persoane infectate cu noul tip de coronavirus. Emailul a fost expediat medicilor de familie pentru ca aceștia să nu le deschide buletin medical angajaților de la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Solicitată pentru a ne explica de ce în cazul acestor persoane nu se aplică măsura cu privire la autoizolare, Alina Batin ne-a sugerat să le adresăm întrebările celor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP):

„Asta cu Agenția, vă rog frumos. Toate deciziile se iau la nivelul Agenției și acolo este personal care se ocupă de presă. Sunați la Agenție”.

E-mailul expediat de către medicul epidemiolog Alina Batin:

Am apelat directorul ANSP pentru o explicație, însă acesta ne-a spus că e în ședință, așa că să apelăm la presă. Responsabilii de la presă ne-au spus să revenim peste jumătate de oră, iar ulterior nu au mai răspuns la apeluri.

L-am apelat ulterior repetat pe Nicolae Furtună pentru a afla de ce cadrele medicale din cadrul Spitalului Clinic Republican, care au interacționat cu persoane infectate, nu trebuie să stea în autoizolare, însă și de această dată directorul ANSP nu a fost dispus să ne răspundă la întrebare.

„Eu așa recomandare nu am dat. Eu vă rog un lucru, hai nu faceți show-uri pe perioada Covidului. Voi faceți show-uri și eu nu le accept”, ne-a spus Furtună.

Întrebat ce legătură are show-ul cu subiectul pentru care l-am contactat, Furtună a declarat din nou că el nu vrea să facă show. Am ținut să îi reamintim domnului Furtună că anterior ne-a spus să îl apelăm de fiecare dată când avem întrebări, iar noi, în calitate de jurnaliști facem exact acest lucru.

„Dacă eu am să mă potrijesc, trebuie să stau 25 din 24 de ore să discut cu presa. Puneți întrebări logice, dar nu întrebări de doi bani. Din punctul meu de vedere asta e o întrebare alogică”, a precizat directorul ANSP.

Vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavelov, ne-a confirmat că, într-adevăr, cadrele medicale se prezintă la muncă chiar dacă au contactat cu persoane infectate cu COVID-19. Acesta a mai precizat că regula cu privire la autoizolare nu se aplică în cazul cadrelor medicale:

„Începând cu data de 6 aprilie, Spitalul nostru este desemnat ca instituție care acordă asistență medicală persoanelor infectate cu COVID-19 și deci, personalul vine la lucru și își exercită funcțiile. La instituția care acordă asistență medicală nu se aplică această regulă cu privire la autoizolarea la domiciliu. La Toma Ciorbă, la Spitalul Republican tot se contactează cu bolnavi”.

Consiliera pe comunicare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, îl contrazice însă pe vicedirectorul Spitalului Clinici de Psihiatrie și spune că în autoizolare sunt plasate și cadre medicale:

„Sunt lucrători medicale care se află în autoizolare, dar nu avem o cifră a acestora”.

Avocatul Poporului informa la 9 aprilie că la Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău sunt 21 de bolnavi și 11 cadre medicale confirmate cu noul tip de coronavirus. Bolnavii sunt tratați nemijlocit în spital, fără a fi transferați în alte instituții în virtutea specificului diagnosticului în legătura cu care au fost internați.

Ziarul de Gardă a scris la începutul lunii aprilie că șase cadre medicale din Spitalul Clinic de Psihiatrie erau diagnosticate cu noul tip de coronavirus. Surse din cadrul instituției, care ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, ne comunicau atunci că în spital au fost pacienți cu simptome cărora le-a fost recomandată testarea, însă epidemiologul instituției, la indicația conducerii, ar fi refuzat categoric testarea vreunui bolnav, motivând că aceștia nu ar întruni toți indicii de testare. Sursa respectivă ne-a mai spus că lucrătorii spitalului erau extrem de slab echipați: cu mănuși normale și cu măști confecționate în cadrul spitalului.

În total, din numărul de 1289 de cazuri de infectare în R. Moldova, au fost confirmate 348 cazuri de infectare cu noul coronavirus a personalului medical.