• Cum s-au infectat medicii de la Spitalul de Psihiatrie? „Nu a fost testat niciun bolnav, conducerea susținând că în acest spital infectări cu COVID-19 nu pot să existe”

  Cum s-au infectat medicii de la Spitalul de Psihiatrie? „Nu a fost testat niciun bolnav, conducerea susținând că în acest spital infectări cu COVID-19 nu pot să existe”
  vizualizări
  02 aprilie 2020 | 15:54

  Șase medici din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie au fost diagnosticați cu noul virus COVID-19, iar o secție din cadrul instituției a fost pusă în carantină. În timp ce autoritățile susțin că medicii nu s-ar fi infectat de la pacienți, surse din cadrul instituției, care ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, spun că în spital au fost pacienți cu simptome cărora le-a fost recomandată testarea, însă epidemiologul instituției, la indicatia conducerii, ar fi refuzat categoric testarea vreunui bolnav, motivând că aceștia nu ar întruni toți indicii de testare.

  „Este vorba de transmitere locală sau comunitară. Ca exemplu, avem un spital în municipiul Chișinău, Spitalul de psihiatrie, unde noi nu avem la momentul actual pacienți cu COVID-19, dar avem infectarea personalului medical”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la 31 martie în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

  Informația a fost confirmată ulterior și de premierul Chicu, însă autoritățile nu au făcut publice alte informații despre cum a fost posibilă infectarea medicilor, dar și dacă au existat cazuri suspecte printre pacienți.

  Informația despre numărul medicilor infectați cu noul virus ne-a fost comunicat de serviciul de presă al Ministerului Sănătății, dar și de vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie, care nu a vrut însă să ne ofere prea multe detalii.

  Surse din cadrul instituției ne-au comunicat însă că administrația spitalului susține că nu are bolnavi suspectați de infectare cu COVID-19 în condiții în care, de fapt, niciunul dintre pacienți nu a fost testat, deși a prezentat simptome.

  „Mai multor bolnavi care prezentau simptome vădite de COVID-19, li s-a făcut în scris, în fișa lor medicală recomandare de a fi testați (aceste lucruri sunt scrise în fișele lor medicale și pot fi verificate), însă epidemiologul spitalului, la indicația conducerii, a refuzat categoric testarea vreunui bolnav, motivând că nu întrunesc toți indicii de testare, adică că ei (bolnavii psihic) AU SPUS că ei nu au avut contact cu cineva venit de peste hotare sau cu cineva infectat. Cum poți să te bazezi pe cuvintele lor, mai ales dacă a fost recomandare scrisă de la medic de a fi testați? Până în ziua de azi Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie nu a testat niciun bolnav, susținând că în acest spital infectări cu COVID-19 nu pot să existe (aberați profunde, atât timp cât acești bolnavi sunt aduși și internați cu regularitate, aduși din diferite medii sociale, care au contactat cu diferiți oameni). Menționez că la momentul în care li s-a prescris bolnavilor care prezentau simptome testarea la COVID-19, încă nimeni din lucrători nu era testat pozitiv și încă nimeni nu prezenta simptome”, ne-a dezvăluit sursa.

  Aceasta ne-a mai comunicat că unul dintre bolnavii tratați și eliberați din spital, la scurt timp după ce a ajuns acasă, a fost diagnosticat cu COVID-19: „Spitalul Clinic de Psihiatrie nu a intrat în carantină totală chiar dacă mai mulți medici au fost diagnosticați pozitiv. Au băgat doar o singură secție în carantină. În rest, Spitalul funcționează în regim normal și lucrătorii sunt încurajați să lucreze cum lucrau. Țin să menționez că lucrătorii spitalului sunt extrem de slab echipați: cu mănuși normale și cu măști confecționate in cadrul spitalului”.

  „O să mă întrebați poate care ar fi motivul de ascundere și mușamalizare a acestor cazuri? Motivul e simplu-banii. În cazul în care spitalul intră în carantină totala, nu va mai fi posibilă internarea vreunui bolnav pe timpul carantinei, respectiv spitalul nu își va face numărul de bolnavi prognozați anual pentru care a primit o X sumă de bani. Cum poți să pui în pericol viața și sănătatea propriului personal medical și apoi să îi acuzi pe absolut toți că au contactat virusul în alta parte (când asta nu este adevărat)?”, ne-a mai comunicat sursa care vrea să își păstreze anonimatul.

  Am încercat să obținem o reacție la aceste informații, însă conducerea Spitalului Clinic Republican nu a fost foarte deschisă pentru a ne oferi detalii.

  „Spitalul nostru se ocupă numai cu tratamentul bolilor psihice. Cercetarea epidemiologică a proceselor în focar e de competența Centrului de Sănătate Publică Chișinău. Toate întrebările le adresați acolo”, ne-a spus vicedirectorul Iurie Pavlov, deși întrebările noastre țineau de situația din spital, despre care conducerea trebuie să cunoască.

  Am întrebat de ce pacienții nu au fost testați, deși semnalau simptome, însă Pavlov a declarat că nu dispune de așa informații.

  Premierul Ion Chicu a declarat la 1 aprilie în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” că deja 84 de angajați din sistemul medical au fost diagnosticați cu COVID-19. Totodată, în R. Moldova a fost deja înregistrat primul deces al unui medic din cauza noului tip de coronavirus.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  PDM a rămas cu un singur ales local în Consiliul Municipal Hâncești. Botnari: „Este o decizie colectivă. Ne-am obosit de promisiuni”

  Partidul Democrat de Moldova (PDM) a rămas doar cu un singur ales local în cadrul Consiliului Municipal Hâncești. Asta după ce vineri, 29 mai, 5 membri ai PDM au anunțat că părăsesc partidul și devin consilieri…
  PDM a rămas cu un singur ales local în Consiliul Municipal Hâncești. Botnari: „Este o decizie colectivă. Ne-am obosit de promisiuni”

  Trei rute municipale de microbuz își modifică itinerarul din 1 iunie

  Din data de 1 iunie vor fi operare modificări în itinerarele unor rute municipale de microbuz, anunță Primăria Chișinău. Este vorba despre trei rute – nr. 101, nr. 103, nr. 121. Ruta nr. 101: tur –&…
  Trei rute municipale de microbuz își modifică itinerarul din 1 iunie

  Legea cu privire la organizațiile necomerciale: De ce societatea civilă și opoziția sunt „pro”, iar socialiștii și Dodon – „contra”

  Adoptarea Legii cu privire la organizațiile necomerciale reprezintă una dintre condiționalitățile pe care R. Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a primi cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară…
  Legea cu privire la organizațiile necomerciale: De ce societatea civilă și opoziția sunt „pro”, iar socialiștii și Dodon – „contra”

  DOC/ ASP își reia integral activitatea, iar slujbele religioase se vor desfășura în interiorul Bisericilor: Lista tuturor deciziilor aprobate de CNESP

  În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de vineri, 29 mai, au fost aprobate mai multe decizii de relaxare a restricțiilor privind activitatea Agenției Servicii Publice, desfășura…
  DOC/ ASP își reia integral activitatea, iar slujbele religioase se vor desfășura în interiorul Bisericilor: Lista tuturor deciziilor aprobate de CNESP

  Noul tip de coronavirus a suferit 70 de mutaţii de-a lungul drumului său din Wuhan în restul lumii

  Un studiu genetic care a vizat virusul SARS-CoV-2, coordonat de un grup de cercetători din Emiratele Arabe Unite, a condus la identificarea unui număr de 70 de mutaţii ale acestuia în rândul probelor recoltate…
  Noul tip de coronavirus a suferit 70 de mutaţii de-a lungul drumului său din Wuhan în restul lumii

  Deces cu semne de întrebare în cazul medicului de la Soroca. Date din certificatul de deces și afirmațiile medicilor după ce autoritățile au negat versiunea COVID-19

  Acum câteva zile, în spațiul public a fost anunțat decesul medicului Valeriu Crivoi, care activa în cadrul Spitalului Raional Soroca. Deși mai multe voci declarau că decesul medicului a fost provocat de noul ti…
  Deces cu semne de întrebare în cazul medicului de la Soroca. Date din certificatul de deces și afirmațiile medicilor după ce autoritățile au negat versiunea COVID-19