• Cum s-au infectat medicii de la Spitalul de Psihiatrie? „Nu a fost testat niciun bolnav, conducerea susținând că în acest spital infectări cu COVID-19 nu pot să existe”

  Cum s-au infectat medicii de la Spitalul de Psihiatrie? „Nu a fost testat niciun bolnav, conducerea susținând că în acest spital infectări cu COVID-19 nu pot să existe”
  vizualizări
  02 aprilie 2020 | 15:54

  Șase medici din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie au fost diagnosticați cu noul virus COVID-19, iar o secție din cadrul instituției a fost pusă în carantină. În timp ce autoritățile susțin că medicii nu s-ar fi infectat de la pacienți, surse din cadrul instituției, care ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, spun că în spital au fost pacienți cu simptome cărora le-a fost recomandată testarea, însă epidemiologul instituției, la indicatia conducerii, ar fi refuzat categoric testarea vreunui bolnav, motivând că aceștia nu ar întruni toți indicii de testare.

  „Este vorba de transmitere locală sau comunitară. Ca exemplu, avem un spital în municipiul Chișinău, Spitalul de psihiatrie, unde noi nu avem la momentul actual pacienți cu COVID-19, dar avem infectarea personalului medical”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, la 31 martie în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

  Informația a fost confirmată ulterior și de premierul Chicu, însă autoritățile nu au făcut publice alte informații despre cum a fost posibilă infectarea medicilor, dar și dacă au existat cazuri suspecte printre pacienți.

  Informația despre numărul medicilor infectați cu noul virus ne-a fost comunicat de serviciul de presă al Ministerului Sănătății, dar și de vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie, care nu a vrut însă să ne ofere prea multe detalii.

  Surse din cadrul instituției ne-au comunicat însă că administrația spitalului susține că nu are bolnavi suspectați de infectare cu COVID-19 în condiții în care, de fapt, niciunul dintre pacienți nu a fost testat, deși a prezentat simptome.

  „Mai multor bolnavi care prezentau simptome vădite de COVID-19, li s-a făcut în scris, în fișa lor medicală recomandare de a fi testați (aceste lucruri sunt scrise în fișele lor medicale și pot fi verificate), însă epidemiologul spitalului, la indicația conducerii, a refuzat categoric testarea vreunui bolnav, motivând că nu întrunesc toți indicii de testare, adică că ei (bolnavii psihic) AU SPUS că ei nu au avut contact cu cineva venit de peste hotare sau cu cineva infectat. Cum poți să te bazezi pe cuvintele lor, mai ales dacă a fost recomandare scrisă de la medic de a fi testați? Până în ziua de azi Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie nu a testat niciun bolnav, susținând că în acest spital infectări cu COVID-19 nu pot să existe (aberați profunde, atât timp cât acești bolnavi sunt aduși și internați cu regularitate, aduși din diferite medii sociale, care au contactat cu diferiți oameni). Menționez că la momentul în care li s-a prescris bolnavilor care prezentau simptome testarea la COVID-19, încă nimeni din lucrători nu era testat pozitiv și încă nimeni nu prezenta simptome”, ne-a dezvăluit sursa.

  Aceasta ne-a mai comunicat că unul dintre bolnavii tratați și eliberați din spital, la scurt timp după ce a ajuns acasă, a fost diagnosticat cu COVID-19: „Spitalul Clinic de Psihiatrie nu a intrat în carantină totală chiar dacă mai mulți medici au fost diagnosticați pozitiv. Au băgat doar o singură secție în carantină. În rest, Spitalul funcționează în regim normal și lucrătorii sunt încurajați să lucreze cum lucrau. Țin să menționez că lucrătorii spitalului sunt extrem de slab echipați: cu mănuși normale și cu măști confecționate in cadrul spitalului”.

  „O să mă întrebați poate care ar fi motivul de ascundere și mușamalizare a acestor cazuri? Motivul e simplu-banii. În cazul în care spitalul intră în carantină totala, nu va mai fi posibilă internarea vreunui bolnav pe timpul carantinei, respectiv spitalul nu își va face numărul de bolnavi prognozați anual pentru care a primit o X sumă de bani. Cum poți să pui în pericol viața și sănătatea propriului personal medical și apoi să îi acuzi pe absolut toți că au contactat virusul în alta parte (când asta nu este adevărat)?”, ne-a mai comunicat sursa care vrea să își păstreze anonimatul.

  Am încercat să obținem o reacție la aceste informații, însă conducerea Spitalului Clinic Republican nu a fost foarte deschisă pentru a ne oferi detalii.

  „Spitalul nostru se ocupă numai cu tratamentul bolilor psihice. Cercetarea epidemiologică a proceselor în focar e de competența Centrului de Sănătate Publică Chișinău. Toate întrebările le adresați acolo”, ne-a spus vicedirectorul Iurie Pavlov, deși întrebările noastre țineau de situația din spital, despre care conducerea trebuie să cunoască.

  Am întrebat de ce pacienții nu au fost testați, deși semnalau simptome, însă Pavlov a declarat că nu dispune de așa informații.

  Premierul Ion Chicu a declarat la 1 aprilie în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” că deja 84 de angajați din sistemul medical au fost diagnosticați cu COVID-19. Totodată, în R. Moldova a fost deja înregistrat primul deces al unui medic din cauza noului tip de coronavirus.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VOX/ Oamenii de rând, despre un an de aflare a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale

  „Nu s-a făcut mai nimic”, „nimic, zero”, „slăbuț”. Sunt câteva păreri ale unor oameni de rând despre activitatea, timp de un an, a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale. În opinia unor oameni…
  VOX/ Oamenii de rând, despre un an de aflare a lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale

  FOTO/ Poliția: Accidentul fatal din raionul Strășeni s-ar fi produs din cauza unei depășiri periculoase

  Poliția vine cu informații actualizate despre accidentul produs în această seară în raionul Strășeni, soldat cu un deces și șapte răniți, inclusiv doi copii. Accidentul de pe traseul Chișinău – Leușeni s-…
  FOTO/ Poliția: Accidentul fatal din raionul Strășeni s-ar fi produs din cauza unei depășiri periculoase

  Peste 300 de oameni au fost reținuți la protestele de azi din Belarus. Printre arestați sunt și jurnaliști

  Cel puțin 305 oameni au fost reținuți în timpul protestelor de astăzi, 29 noiembrie, din Belarus. Printre ei sunt și jurnaliști, scrie BelaPAN.com. Sunt datele acumulate de apărătorii pentru drepturile omului p…
  Peste 300 de oameni au fost reținuți la protestele de azi din Belarus. Printre arestați sunt și jurnaliști

  Platforma „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la această entitate

  Platforma parlamentară „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a semnat convenția pentru aderarea la această structură și că va face echipă în Parlament alături de alți șase deputați neafiliați…
  Platforma „Pentru Moldova” anunță că deputatul Gheorghe Brașovschi a aderat la această entitate

  VIDEO/ Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea se plânge de persecutare

  Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea spune că socialiștii ar fi supuși unor presiuni și se încearcă persecutarea lor. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni a postului REN TV Moldova. Țîrdea a mai declarat…
  VIDEO/ Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea se plânge de persecutare

  VIDEO, FOTO/ Grav accident rutier lângă Căpriana, Strășeni. Un om a murit, iar alți șapte, inclusiv doi copii, au fost răniți

  Un grav accident rutier s-a produs în această seară între satele Căpriana și Condrița din raionul Strășeni, pe traseul Chișinău – vama Leușeni. Un om a murit, iar alți șapte sunt răniți. Printre răniți su…
  VIDEO, FOTO/ Grav accident rutier lângă Căpriana, Strășeni. Un om a murit, iar alți șapte, inclusiv doi copii, au fost răniți