Principală  —  IMPORTANTE   —   Durleșteanu, candidata propusă de PSRM…

Durleșteanu, candidata propusă de PSRM la funcția de premier: Sugerez președintei Sandu să asigure un dialog cu toate fracțiunile pentru a depăși această situație fără precedent

Mariana Durleșteanu, candidata socialiștilor la funcția de prim-ministru al R. Moldova susține în cadrul unui alt mesaj publicat pe Facebook că a acceptat propunerea PSRM din motiv că „nu poate fi indiferentă față de situația din R. Moldova”. Totodată, aceasta sugerează președintei Maia Sandu să asigure un dialog cu toate fracțiunile parlamentare pentru a depăși „această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii”.

„Am luat decizia de a accepta invitația la funcția de Prim-ministru, pentru că nu pot fi indiferentă și nu pot tolera că votul, oferit de cetățeni, este trădat din cauza intereselor partinice. Țin să menționez că nu reprezint nicio formațiune politică și nu am solicitat această poziție. Am acceptat propunerea în contextul situației fără precedent: criza politică, pandemică si economică. 

Atenționez că bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 și deficitul bugetar nu va fi de 14 mlrd de lei, ci dublu – respectiv țara poate intra în colaps financiar. 

Consider că politicul existent trebuie sa vină cu o Hartă de Parcurs (road map) privind alegerile parlamentare anticipate, cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi și cum se gestionează țara în această perioadă. 

Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 si pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile întru a supraviețui în această perioadă. Cum susținem mediul de afaceri?

Moldova va avea o descreștere economică nu de 14% ci mult mai mare, deci cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021”, se întreabă Durleșteanu.

Totodată, candidata PSRM sugerează președintei Maia Sandu să asigure un dialog cu toate fracțiunile parlamentare pentru a depăși „această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii”.

„Sugerez ca Dna. Președinte să asigure un dialog cu toate fracțiunile întru a depăși aceasta situație fără precedent si pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de Votul acordat. 

Asumarea și angajarea Politicului întru asigurarea gestionarii acestei crize prin menținerea Vectorului European al Moldovei, Program de Emergență cu FMI și partenerii externi pentru asigurarea reformelor și suportului financiar, gestionarea crizei pandemice și economice. 

Fac un Apel către forțele politice : NU vă bateți joc de cetățeni!!! În curând nu va mai fi nici electorat și nici pe cine alege! 

Eu nu reprezint pe nimeni din acest Parlament și NU fac parte din alte partide, sunt un cetățean simplu care nu sunt indiferentă de votul cetățenilor de pretutindeni”, a mai scris Durleșteanu.

Mariana Durleșteanu, candidata propusă la 11 februarie, la funcția de premier al R. Moldova, a susținut că a votat-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale din toamnă. Totodată, aceasta susține că nu a știut despre faptul că deputații din Partidul „Șor” au semnat pentru înaintarea sa la funcția de premier. Declarația a fost făcută în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Joi, 11 februarie, președinta Maia Sandu a înaintat-o, repetat, pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă după ce au avut loc consultări cu fracțiunile parlamentare.

Consultările au avut loc în contextul în care Natalia Gavrilița și echipa ei nu au primit joi, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.

PSRM a înaintat propriul candidat la funcția de premier, după ce au decis că nu îi vor acorda vot de încredere Guvernului Gavrilița. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidatul propus de socialiști.

Pentru desemnarea candidatei înaintată de PSRM la funcția de premier până acum au semnat deputații din PSRM, „ȘOR”, transfugii din platforma „Pentru Moldova”, dar și parlamentarii Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc și Alexandru Oleinic.

După anunțul președintei Sandu, socialiștii au susținut că este încalcată grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale (CC).