CV-ul Marianei Durleșteanu, candidata PSRM la funcția de premier. A fost ministră în Guvernul Greceanîi și ambasadoare în Regatul Unit
Mariana Durleșteanu, candidata PSRM la funcția de premier, este economistă de profesie, care a fost ministră a finanțelor R. Moldova și ambasadoare în Marea Britanie.
Mariana Durleșteanu s-a născut la data de 5 septembrie 1971, în municipiul Chișinău. A urmat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1990-1995), specializându-se în contabilitate și informatică de gestiune, apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia (2000) și studii postuniversitare în specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra (2007-2008).
Conform Wikipedia, începând din anul 1995, ea a lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor din R. Moldova. A lucrat ca directoare a Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat (1999-2001). În iulie 2001 este numită în funcția de viceministră a finanțelor a R. Moldova, apoi în aprilie 2002 în cea de prim-viceministră a finanțelor, având ca principalele responsabilități negocierea cu instituțiile financiare internaționale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a sărăciei și creșterii economice, participarea la negocierile Planului de Acțiuni UE-Moldova, la analiza gestionării și restructurării datoriei de stat. De asemenea, a coordonat activitățile următoarelor departamente și domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informaționale, Supravegherea Asigurărilor, microfinanțării și conlucrarea cu sectorul bancar. În această perioadă, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova și Guvernator la Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare.
În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președintă a Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședintă a Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz. A participat la summit-ul „Millennium Development Goals” al ONU, la Conferința „Financing for Development” de la Monterrey, la ședințele anuale a FMI și BM, la conferințele organizate de BM, FMI și ONU privind reducerea sărăciei. La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ambasadoare a R. Moldova în Regatul Unit. Pe atunci președinte de țară era Vladimir Voronin.
În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decret al Președintelui R. Moldova, la data de 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministră a finanțelor în noul guvern format de Zinaida Greceanîi. Primul ministru a justificat desemnarea Marianei Durleșteanu în această funcție prin „înaltul său profesionalism și realizările obținute în domeniul financiar și fiscal în perioadă în care a activat în calitate de prim-viceministru, iar ulterior în calitate de Ambasadoare Extraordinară și Plenipotențiară al Moldovei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.
Mariana Durleșteanu vorbește fluent limbile rusă și engleză. Este căsătorită și are doi copii.
În anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu, președintele Vladimir Voronin a decorat-o cu Ordinul „Gloria Muncii”.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.