Principală  —  IMPORTANTE   —   După zece zile de cod…

După zece zile de cod verde, Capitala revine la codul galben de alertă în sănătate publică: „Observăm că numărul cazurilor noi de COVID a început să crească”

La scurt timp după ce Capitala a renunțat la unele restricții, cum ar fi purtatul măștilor de protecție în spațiile deschise, fiind instituit scenariul verde, începând de luni, 26 iulie, municipiul Chișinău intră din nou sub cod galben în legătură cu creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus din ultimele săptămâni.

Anunțul despre instituirea codului galben de alertă în sănătate publică a fost făcut de către șeful interimar al Direcției Sănătate a municipiului Chişinău, Boris Gîlca, care a menționat că tendința de creștere a cazurilor noi „este îngrijorătoare”. Deocamdată nu au fost anunțate noi măsuri în contextul scenariului galben din Capitală.

„Observăm în ultima săptămână tendința și în R. Moldova, care ne îngrijorează, de creștere a numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Conform datelor de la Centru de Sănătate publică, în ultimele 14 zile incidența COVID-19 a constituit 26 de cazuri la 100 de mii de cetățeni, ceea ce ne impune să declarăm codul galben de alertă în sănătate publică. Am fost o perioadă în codul verde, iată că situația se schimbă și acest lucru desigur trebuie să ne responsabilizeze. 

Actualmente procesul de vaccinare este unul extensiv în municipiul. Conform ultimele date avem 265 de mii de persoane vaccinate în mun. Chișinău. Este o rată mai bună decât la nivel național, dar oricum încă nu avem această imunitate colectivă”, a menționat Gîlcă.

La 16 iulie curent, în municipiul Chișinău, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19, autoritățile au stabilit gradul de alertă „Cod verde”, însă în contextul răspândirii la nivel mondial a unor noi tulpini și mutații de COVID-19 au fost instituite unele măsuri obligatorii de prevenire și control a infecției cu noul coronavirus. O hotărâre în acest sens a fost emisă la 15 iulie curent de către Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău.

„În contextul răspândirii la nivel mondial și regional al tulpinii noi și mutații a virusului COVID-19 în mun. Chișinău și a riscului major de import se menține, ca măsuri importante de precauție, măsurile obligatorii de prevenire și control a infecției cu noul coronavirus:

  • Purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închis, în transportul public, la stațiile de așteptare, la toate evenimentele publice în spațiile deschise cu aglomerații umane
  • în cadrul întrunirilor cu caracter unic, adunărilor în masă cu respectarea în aceste cazuri a distanței fizice de minim un metru. 
  • dezinfectare și igienizarea mâinilor”.

ULTIMA ORĂ! Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a emis o nouă hotărâre: purtarea măștii – obligatorie la evenimentele publice în spații deschise