DOC/ Trei deputați independenți au depus o sesizare la CC cu privire la modificarea sistemului electoral

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic solicită Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Cei trei deputați au depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională și solicită examinarea acesteia în regim de urgență.

„Considerăm că în cazul în care un Parlament este ales liber și democratic în baza unui sistem electoral, acest sistem nu poate fi modificat cel puțin în perioada unui mandat deplin al Parlamentului și este inadmisibil să schimbi regulile de joc cu aplicabilitate imediată”, se menționează în sesizarea deputaților.

Aceștia mai precizează că în cazul în care sunt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului și sunt organizate alegeri anticipate, aceste alegeri trebuie să se desfășoare în baza aceluiași sistem electoral. Astfel, deputații independenți solicită Curții precizarea următoarelor aspecte:

 1. Este în drept Parlamentul R. Moldova să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului?
 2. Este posibil de a organiza alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare?

„Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se arată în declarația deputaților.

Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților și urmează să o examineze.

Blocul ACUM a înregistrat anterior la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege care vizează revenirea la sistemul electoral proporțional.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Reporter

  PLAHOTNIUK CONTRA PLAHOTNIUK?

  Ha! Ha! Ha! Independenții în realitate sunt oamenii Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk. El i-a adus în Parlament, plătind autobusele cele ce veneau de peste Nistru și nu numai.

  Manipulare la cel mai înalt nivel. Pe de o parte Pavel Filip, care este omul lui Plahotniuk, propune alegeri anticipate cu 61 de deputați, pe de alta, independenții lui Plahotniuk se jăluie la CC? Plahotniuk contra Plahotniuk? Dacă o să vedem, că Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk se autopălmuiește nu trebuie să ne facem cruce!

 2. Traian Harașosfetiuc

  Pavel Filip, care a propus alegeri anticipate pentru Parlamentul cu 61 de deputați este omul Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk.

  Cei trei deputați, care se jăluie pe anticipate la CC sunt oamenii Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk.

  Toți cei 6 judecători ai CC sunt oamenii Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk.

  Băi, moldovenilor! La voi a mai rămas cineva, care nu-i omul Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk?

 3. Traian Harașosfetiuc

  Pavel Filip, care a propus alegeri anticipate pentru Parlamentul cu 61 de deputați este omul Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk.

  Cei trei deputați “independenți”, care se jăluie pe anticipate la CC sunt oamenii Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk.

  Toți cei 6 judecători ai CC sunt oamenii Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk.

  Băi, moldovenilor! La voi a mai rămas cineva, care nu-i omul Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *