Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Transportatorii anunță că au…

DOC Transportatorii anunță că au expediat un demers în adresa ministrului Infrastructurii prin care solicită majorarea tarifelor pentru transportul pasagerilor

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) susține că a formulat și expediat luni, 4 octombrie, în adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, prin care solicită majorarea tarifului pentru călătorii în contextul creșterii prețurilor la carburanți.

Transportatorii solicită autorităților „adoptarea de urgență a măsurilor care să atenueze efectele negative care au loc în ramură”, întrucât din cauza pandemiei peste 1 500 de șoferi și-au dat demisia, iar 20% din totalul curselor regulate nu se execută.

„Operatorii de transport rutier de persoane nu-și mai pot acoperi costurile. Această tendință a devenit evidentă încă de la primul val de scumpiri a prețului la motorină, care a avut loc la începutul acestui an”, se menționează în documentul emis de APOTA.

În context, transportatorii solicită ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să: Efectueze calculele și să aprobe tariful pentru serviciile de autogară; Efectueze calculele și să aprobe tariful pentru serviciile de transport regulat rutier de persoane în trafic raional și interraional.

„Una din măsuri este calcularea și aprobarea tarifelor la serviciile de autogară și serviciile de transport rutier regulat de persoane. APOTA și companiile de transport speră că MIDR va avea o altă atitudine față de aceste probleme, față de ramură și față de transportatori, va fi transparent și clar în acțiuni, iar la aceste probleme se va găsi soluții fără a recurge la procese de judecată sau proteste”, se menționează în demers.

Demersul formulat de APOTA:

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.

În context, ANRE va publica zilnic prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, fără denumire comercială. La stațiile de alimentare se permite comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime de către ANRE, doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard.

Tot la 1 septembrie, ANRE a modificat decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat și, totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”.