Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   FOTO/ Expert, despre creșterea prețurilor…

FOTO Expert, despre creșterea prețurilor la carburanți: „Este un nivel record pentru R. Moldova”

„În trimestrul trei al anului 2021 prețul mediu de comercializare a benzinei 95 a fost estimativ de 20 lei/litru. La pompă prețul este în mediu cu circa 2,1% mai mare, cea ce înseamnă, 20,4 Lei/litru pentru consumatorul de rând. Este un nivel record pentru Moldova”, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, creșterea prețurilor la carburanți a fost determinată de câțiva factori. Astfel, majorarea accizelor au dus la creșterea prețului cu circa 50 bani/litru, deprecierea cu 4% a valutei naționale a dus la majorarea prețului cu 35 bani/litru.

„Creșterea prețurilor pe plan internațional cu 65%, de la 44,3 USD/Barril la finele anului 2020 la 73 USD/Barril în trimestrul III, reglementarea proastă a ANRE acționează în interesul unui grup restrâns de companii, contrar interesului consumatorului și zecilor de companii mici petroliere. Formula lor de calcul este un dezastru in perioada de creștere a prețurilor”, susține Ioniță.

La 1 octombrie, prețul unui litru de benzină a ajuns la 20 de lei și 71 bani, iar cel al motorinei 17 lei și 48 bani.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.

În context, ANRE va publica zilnic prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, fără denumire comercială. La stațiile de alimentare se permite comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime de către ANRE, doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard.

Tot la 1 septembrie, ANRE a modificat decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat și, totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”.

Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. În acest fel se urmărește stabilirea unui model echilibrat al pieței construit atât pe interesul consumatorilor, cât și al companiilor petroliere, în special celor mici.