Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ R. Moldova va putea…

DOC R. Moldova va putea cumpăra energie electrică din cel puțin două surse: Legislativul a votat proiectul de lege în lectură finală

R. Moldova va putea achiziționa energie electrică din cel puțin două surse. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat joi, 3 februarie, în lectura a doua proiectul de hotărâre pentru modificarea Legii cu privire la energia electrică.

Potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), documentul prevede și modificarea condițiilor de depunere a garanțiilor financiare de către participanții la licitațiile pentru energia electrică, care îngrădesc mult participarea la licitații. Astfel, „mărimea garanției va fi stabilită într-o măsură rezonabilă de Agenția națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că în anii precedenți R. Moldova procura energie electrică de la un singur furnizor.

Autoarea proiectului de lege, secretara generală a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) Liliana Dabija a menționat faptul că modificările la legea respectivă au un grad de urgență pentru a putea fi aplicate începând cu licitațiile pentru achiziția energiei electrice ce se vor desfășura în primele luni ale anului 2022, contractele existente expirând pe 31 martie 2022.