Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Parlamentul anunță că la…

DOC Parlamentul anunță că la solicitarea președintei socialiste a Legislativului, Zinaida Greceanîi, China va dona R. Moldova 150 de mii de doze de vaccin

Secretariatul Parlamentului anunță joi, 22 aprilie, că la solicitarea președintei socialiste a Legislativului, Zinaida Greceanîi, Președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină Li Zhanshu a confirmat marți, 20 aprilie, decizia Chinei de a acorda R. Moldova 150 mii de doze de vaccin anti-COVID, în calitate de ajutor umanitar.

În scrisoarea semnată de înaltul oficial chinez se arată că partea chineză este dispusă să acorde Moldovei susținere și ajutor, în limitele capacităților sale, și a decis să ofere Moldovei 150 mii de doze de vaccin anti-COVID în calitate de asistență umanitară.

În textul scrisorii expediate de autoritățile chineze nu este specificat ce fel de vaccin va dona China R. Moldova.


Președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină Li Zhanshu menționează că în prezent, pandemia COVID-19 continuă să se răspândească la nivel global, iar situația epidemiologică din R. Moldova rămâne alarmantă.

Decizia Chinei de a oferi R. Moldova lotul de vaccinuri anticoronavirus vine ca urmare a solicitării adresate de Speakerul Zinaida Greceanîi, pe 4 martie anul curent.

R. Moldova a primit sâmbătă, 17 aprilie, încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

Tot sâmbătă, 17 aprilie, 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca donate de România au ajuns în R. Moldova. Vaccinurile fac parte din donația de peste 200 de mii de doze făcută de România. Până acum România mai donase Republicii Moldova alte 72 de mii de doze de vaccin.

România a fost prima țară care a donat vaccinuri Republicii Moldova, doze care au permis demararea procesului de imunizare la 2 martie, curent.

La 23 martie, în R. Moldova a început imunizarea cu vaccinurile Pfizer. MSMPS a semnat dispoziția prin care s-a dispus distribuirea a 12 282 doze de vaccin Pfizer. Potrivit MSMPS, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali și restul persoanelor incluse în prima etapă de imunizare.