Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Opinia avocatului poporului asupra…

DOC Opinia avocatului poporului asupra proiectului de lege pentru transmiterea Mitropoliei Basarabiei a unui imobil al Bibliotecii Naționale: „Trezește anumite îngrijorări și denotă o lipsă de transparență și predictibilitate”

Sursa: ZdG

Avocatul poporului susține că transmiterea uneia dintre clădirile Bibliotecii Naționale cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului, în proprietatea Mitropoliei Basarabiei „trezește anumite îngrijorări”. În plus, ombudsmanul este de părere că modul în care a fost promovat proiectul Legii „denotă o lipsă de transparență și predictibilitate”.

Potrivit Opiniei publicate de instituția Avocatului, în urma unei sesizări a reprezentanților și reprezentantelor ai societății civile, proiectul de lege ce prevede transmiterea imobilului ar trebui să aibă raționamente legale și bine determinate, și sugerează Parlamentului să reflecteze asupra interesului public urmărit prin acest proiect de lege, precum și să-l supună unor consultări publice lărgite.

Avocatul poporului, Ceslav Panico, ține să atragă atenție, că R. Moldova este un stat imparțial și neutru față de religii, iar cultele religioase sunt autonome și separate de stat.

„În condițiile în care Biblioteca Națională este recunoscută de către stat un monument istoric de o importanță națională care servește științei, culturii și necesităților educaționale întregii comunități moldave, atribuirea acesteia unei comunități religioase trezește anumite îngrijorări.

Abordarea neutralității față de religie, a fost confirmată de către Curtea Constituțională, care a indicat că, păstrarea atitudinii neutre față de religie a fost instituită ca principiu însăși de la fondarea statului R. Moldova.  Acest fapt denotă, că principiul laicității constituie parte a identității constituționale a Republicii Moldova”, subliniază avocatul.

În acest sens, ombudsmanul notează că transparența în procesul decizional este „o componentă importantă” a statului de drept și democratic prin care se respectă drepturile omului.

„Organizațiile societății civile și alte părți interesate aduc o contribuție esențială la dezvoltarea și realizarea democrației și a drepturilor omului, în special prin participarea la viața publică și asigurarea transparenței și responsabilității autorităților publice”, se notează în Opinie.

Avocatul Poporului apreciază ca necesare dezbaterile publice şi consultarea opiniei tuturor părţilor interesate, în special autorităţilor a căror competenţă are tangenţă directă sau indirectă cu obiectul de reglementare a proiectului actului normativ, „ceea ce constituie un principiu şi o obligaţie atât a legislativului, cât şi a tuturor autorităţilor publice implicate în procesul de legiferare”.

În acest sens, Ombudsmanul consideră că intervenția statului ar trebui să fie limitată și să se rezume la păstrarea neutralității pe marginea subiectului dat.

„Odată ce au recurs la acest gest autoritățile trebuie  să se asigure mai întâi de toate că Biblioteca Națională a Moldovei va fi asigurată cu un alt spațiu fără a fi diminuat patrimoniul național”, mai spune avocatul.

Opinia Avocatului Poporului Asupra Proiectului Legii Cu Privire La Transmiterea Cu Titlu Gratuit a Unui Bun… by Ziarul de Gardă on Scribd

„BIBLIOTECA DISCORDIEI”: Între „nu dorim să perturbăm activitatea” și „deja s-a găsit un spațiu nou predestinat Bibliotecii”

Ziarul de Gardă a relatat despre cum în timp ce reprezentanții Bibliotecii Naționale susțin că nu pot strămuta colecțiile de patrimoniu, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei răspund că nu au de gând să perturbeze activitatea bibliotecii și vor folosi doar spațiile libere (la demisol), iar un deputat PAS, autorul inițiativei legislative, susține că s-a găsit deja un nou spațiu pentru reamplasarea Bibliotecii Naționale.   

Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fără drept de înstrăinare. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS.

De cealaltă parte, reprezentanții Bibliotecii Naționale susțin că „instituția nu este gata de schimbările care trebuie să intervină” și că deocamdată nu are „alt spațiu pentru reamplasarea colecției” din blocul doi al bibliotecii.

Potrivit proiectului propus de PAS, transmiterea imobilului de pe strada 31 august 1989 nr. 78  în proprietatea Mitropoliei Basarabiei va permite „restabilirea echității istorice”. Documentul stabilește că Mitropolia Basarabiei „va păstra, întreține și folosi bunul imobil în strică conformitate cu cadrul normativ privind ocrotirea monumentelor”.

Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău este un monument de arhitectură și istorie, introdus în Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat. În prezent, clădirea găzduiește blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova. Deputatul Dan Perciun, unul dintre autorii inițiativei, a declarat că bunurile pe care le are Biblioteca Națională a R. Moldova în blocul doi urmează să fie „transferate” și „păstrate corespunzător”, și că Ministerul Culturii va oferi detalii despre cum va avea loc acest proces.