Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost lansată o petiție…

A fost lansată o petiție online în susținerea Bibliotecii Naționale, în contextul în care un bloc al instituției ar putea fi transmis Mitropoliei Basarabiei

Sursa foto:

Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova anunță că inițiază o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale a R. Moldova „care este pe cale de a fi lipsită de clădirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris”.  

Ca argumente, membrii Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova invocă următoarele:

Argumentul 1. Imobilul care aparține acum Bibliotecii Naționale a fost dat în exploatare în anul 1902. În anul 1987, la 10 ani după cutremurul din 1977, (în care a suferit enorm) după numeroase demersuri din partea managerilor Bibliotecii Naționale, acesta a fost transmis prin Hotărâre de Guvern (sau cum se numea atunci) de la balanța Ministerului Învățământului la balanța Ministerului Culturii. În acești ani, Statul R. Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea la starea actuala, a transfera în acest spațiu circa 500 000 unități materiale și a le asigura condițiile necesare de păstrare.     

Argumentul 2. În această clădire se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor R. Moldova: colecția de carte veche și rară – peste 33 500 volume; colecția de arte și hărți – peste 216 000 unități de păstrare; Audiovideoteca – 110 000 unități de păstrare; colecția de specialitate și Centru Național de Formare Continuă  în Biblioteconomie și Știința Informării unde începând cu anul 2017 au fort instruiți peste 10 500 de specialiști. La amenajarea acestor spații au contribuit: Ambasada SUA, Fundația SOROS, Fundația Bill și Melinda Gates etc.  

Argumentul 3. Această decizie, dacă va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a R. Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1 000 000 de volume geme sub greutatea celor peste 2 500 000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.   

Argumentul 4. Biblioteca Națională este instituția identitară a unei țări. Oare cum vor rămâne în memoria colectivă aceste zile?  

Argumentul 5. Blocul 2 al Bibliotecii Naționale a R. Moldova este monument de istorie și arhitectură de categorie națională.


Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fără drept de înstrăinare. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS.

De cealaltă parte, reprezentanții Bibliotecii Naționale susțin că „instituția nu este gata de schimbările care trebuie să intervină” și că deocamdată nu are „alt spațiu pentru reamplasarea colecției” din blocul doi al bibliotecii.

„Instituția noastră nu este gata de schimbările care trebuie să intervină”. De ce un bloc al Bibliotecii Naționale urmează să fie transmis în proprietatea Mitropoliei Basarabiei. Explicațiile unui deputat de la guvernare