Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ O biserică din raionul…

DOC O biserică din raionul Hîncești a trecut la Mitropolia Basarabiei. Preotul lăcașului sfânt a fost „oprit de a săvârși cele sfinte”

Sursa foto: Ion Marian/ Facebook

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Stolniceni, raionul Hînceşti, a aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române. Anunțul a fost făcut de Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei.

„Satul copilăriei mele! Parohia întru cinstea Acoperământului Maicii Domnului din satul Stolniceni, raionul Hîncești, a revenit la sânul Bisericii Ortodoxe Române!

Acest sat a dat naștere Marelui Mitropolit, Antonie Plămădeală (n. 17 noiembrie 1926, Stolniceni, județul Lăpușna, Basarabia – d. 29 august 2005, Sibiu), Înalt Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române și Mitropolit Ortodox al Ardealului (1982-2005), teolog și scriitor, membru de onoare al Academiei Române! Bine ați revenit acasă, fraților! Pace și alese gânduri!”, a declarat Ioan Marian într-o postare pe Facebook.

Între timp, Episcopia de Ungheni și Nisporeni anunță că preotul Alexandru Noroșean, parohul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Stolniceni, raionul Hîncești, a fost destituit din funcție pentru „neascultare şi nesupunere faţă de Biserica-Mamă şi faţă de Ierarhia Bisericească Superioară, pentru încălcarea jurământului de preoție dat în ziua hirotoniei, pentru părăsirea Eparhiei fără învoirea Episcopului locului și trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic și conform Sfintelor Canoane Bisericeşti”.

Sursa doc: Episcopia de Ungheni și Nisporeni

În ultimele luni, mai multe biserici au trecut la la Mitropolia Basarabiei, printre care biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici și biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.