Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Majorări salariale pentru angajații…

DOC Majorări salariale pentru angajații instituțiilor de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică

Personalul din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică va beneficia de un spor lunar în valoare fixă de 1 300 de lei, începând cu luna ianuarie 2023. O decizie în acest sens a fost aprobată, pe 11 ianuarie 2023, de Guvern.

Proiectul prevede, de asemenea, creșterea salariului minim al angajaților din aceste instituții de la 3 500 de lei până la 4 000 de lei.

Tot în ședința din 11 ianuarie, Guvernul a aprobat normativele pentru plata membrilor echipelor care participă la proiecte din domeniile cercetării și inovării finanțate din surse externe. Scopul majorărilor este de a valorifica oportunitățile oferite de statutul de țară asociată la Programul Uniunii Europene pentru Cercetare Inovare „Orizont Europa”.

„Aceste modificări vor permite instituțiilor din domeniile cercetării și inovării care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică să acceseze fonduri europene în condiții egale cu organizații similare din statele membre ale Uniunii Europene.

De aceste modificări legislative ar urma să beneficieze, la nivel național, un număr considerabil de cadre didactice și persoane angajate în sistemul de învățământ și de cercetare din Republica Moldova”, susțin reprezentanții Executivului.

Reprezentanții Guvernului susțin că proiectul, elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, „are scopul de a asigura aceleași condiții de salarizare a cadrelor didactice și de cercetare din instituțiile care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică și în cele din sectorul bugetar, de a opri exodul de specialiști calificați și de a contribui la dezvoltarea profesională și evoluția în carieră a acestora, precum și de a implica mai intens comunitatea științifică din R. Moldova în elaborarea propunerilor de proiecte de cercetare anunțate de Comisia Europeană”.

În luna mai 2022, Guvernul a aproba o decizie prin care salariul minim al angajaților din cadrul instituțiilor de învățământ, aflate la autogestiune, a fost majorat de la 2 000 la 3 500 lei. Tot atunci, prin decizia Guvernului, a fost extinsă lista beneficiarilor de spor lunar pentru deținerea titlurilor științifice sau științifico-didactice.