Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Hotărârea Guvernului cu privire…

DOC Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență în R. Moldova în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale, adoptată de Parlament, a fost publicată vineri, 22 octombrie, în Monitorul Oficial (MO).

Astfel, începând de vineri, 22 octombrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile.

Proiectul de lege aprobat de Legislativ prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Astfel, parlamentarii au introdus un amendament potrivit căruia, prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri: 

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
2)alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
3)adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
4)dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
5)adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; 
6)coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
a)informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;
b)familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; 
c)introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații; 
7)instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
8)efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova. Aceasta este a treia stare de urgență instituită în R. Moldova. Anterior în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.