Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Guvernatoarea BNM a ridicat…

DOC Guvernatoarea BNM a ridicat aproape 50 de mii de lei pentru mai puțin de 10 zile de muncă, în decembrie 2023. Ce venituri și bunuri mai declară Anca Dragu

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu,  a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023. Angajată printr-o hotărâre a Parlamentului din 22 decembrie 2023, ea declară de la BNM un venit salarial de 47 de mii de lei. Predecesorul ei de la BNM, Octavian Armașu, raporta pentru 2022 un salariu lunar 160 de mii de lei de la Bancă, iar pentru 2023 – circa 210 mii de lei lunar.

În 2023, Anca Dragu a ridicat venituri sub formă de indemnizație în valoare de 130.623 de roni (echivalentul a 500 de mii de lei moldovenești) de la Senatul României. Ex-ministra română de Finanțe a primit și remunerări în valoare de 1835 de roni (echivalentul a 7 mii de lei moldovenești) de la două instituții de învățământ de la București.

Soțul guvernatoarei, care activează în calitate de șef al Biroului de Turism pentru Tineret, București, a ridicat anul trecut un salariu de 35293 de roni sau echivalentul a 135 de mii de lei moldovenești. El mai declară 34648 de roni sau echivalentul a 132 de mii de lei moldovenești de la „IBB Infra Resiuce” SRL și 12993 de roni sau echivalentul a 50 de mii de lei moldovenești de la „IBB Imobiliare Romania” SRL.

Familia guvernatoarei BNM deține două terenuri intravilane, unul a cărui valoare de piață constituie 60 000 de euro și altul ce ar valora 25 900 de roni (sau echivalentul a circa 100 de mii de lei moldovenești).

Familia Dragu deține în proprietate o casă de 109 metri pătrați ce ar valora 25 900 de roni (echivalentul a circa 100 de mii de lei moldovenești) și șapte apartamente. Ultimul apartament a fost procurat în 2024, are o supragață de 89 metri pătrați și valorează, conform declarației de avere și interese personale, 94 de mii de euro.

De asemenea, conform actului de avere depus la numirea ei în funcție, Anca Dragu menționează că familia sa deține 22 de conturi bancare pe care sunt depozitați sume în lei românești, euro și dolari.

Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de București, a fost numită pe 22 decembrie 2023 în funcția de guvernatoare a (BNM), a doua zi după demiterea fostului guvernator, Octavian Armașu.

Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat de la șefia BNM.

După ce a votat pentru demiterea lui Octavian Armașu, opoziția parlamentară a depus o sesizare la Procuratura Generală privind numirea fostei ministre de Finanțe din România, Anca Dragu, în funcția de guvernatoarea a BNM. Anunțul a fost făcut de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), care a subliniat că petiția este semnată de doi foști președinți ai țării – Vladimir Voronin și Igor Dodon și de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei are un mandat de șapte ani.