Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Foștii membri ai CNPF,…

DOC Foștii membri ai CNPF, împreună cu ex-președintele instituției, solicită anularea hotărârii Parlamentului prin care au fost demiși din funcții. Cererile înaintate Legislativului

Foto: Capital Market

Fosta conducere a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) solicită anularea hotărârii Parlamentului din 9 septembrie curent, prin care a fost demisă, și restabilirea în funcție. Ex-președintele CNPF Valeriu Chițan, precum și foștii membri ai Comisiei Nina Dosca, Iurie Filip și Viorel Miron susțin că hotărârea Legislativului prin care au fost demiși din funcții este „ilegală”.


În cererea formulată de Viorel Miron și care este adresată Parlamentului, acesta susține că hotărârea autorității legislative prin care a fost demis din funcție împreună cu ceilalți membri ai Comisiei este „ilegală”. Viorel Miron susține că înainte de adoptarea hotărârii nu ar fi fost informat despre această procedură și de activitățile asociate acesteia. Totodată, acesta susține că nu a fost audiat de către autoritatea emitentă a actului dat, menționând că, la acel moment, se afla în concediu de odihnă anual.

Sursa doc: ZdG

Fostul președinte al CNPF Valeriu Chițan a înaintat Parlamentului o cerere care se întinde pe 23 de pagini. Acesta susține că hotărârea votată de 54 de parlamentari prin care a fost demis din funcție împreună cu ceilalți membri ai Comisiei „nu este deloc motivată” și contravine unor prevederi ale Codului administrativ.

„Hotărârea Parlamentului are la bază un raport al Comisiei economie, buget și finanțe – conținutul acestuia fiind unul superficial, fără argumente, în mare parte speculativ/ populist”, se arată în document.

Sursa doc: ZdG

Nina Dosca, fostă membră a CNPF, invocă faptul că hotărârea Parlamentului adoptată pe 9 septembrie curent este „ilegală din mai multe considerente”. Potrivit lui Dosca, niciun membru revocat al CNPF nu a fost audiat până la emiterea actului administrativ de revocare.

„Audierile membrilor consiliului CNPF, care au avut loc în Parlament, au fost pe subiectul Raportului CNPF 2020. Mai mult, în calitate de membru al Consiliului, fiind responsabilă de piața de capital, în procedura de audiere a Raportului, nu mi-au fost înaintate întrebări, inclusiv solicitate comentarii aferente domeniului”, se arată în document.

Sursa doc: ZdG

La fel ca și ceilalți foști membri ai CNPF, Iurie Filip susține că hotărârea Parlamentului adoptată pe 9 septembrie curent este „ilegală”, din motiv că „a fost emisă fără ca persoanele, ale căror drepturi au fost lezate, să fi fost audiate”.

Sursa doc: ZdG

Pe 9 septembrie curent, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat, cu 54 de voturi, în cadrul ședinței, după aproximativ trei ore de dezbateri, întrebări și răspunsuri, Hotărârea privind rezultatele audierilor Raportului cu privire la activitatea CNPF. Astfel, membrii Comisiei, Nina Dosca, Iurie Filip, Victor Captari și Viorel Miron, împreună cu președintele Comisiei, Valeriu Chițan, au fost demiși din funcții.

Hotărârea a fost adoptată în temeiul Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, potrivit căruia calitatea de membru al Consiliului de administraţie încetează, inclusiv, în caz de revocare de către Parlament, la propunerea preşedintelui Parlamentului.

Tot în ședință, Parlamentul a adoptat o hotărâre, prin care apreciază drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație al CNPF și recomandă președintelui Parlamentului înaintarea propunerilor de revocare în corpore a membrilor Consiliului de administrație al CNPF. Detalii aici.

Pe 7 octombrie, Vitalie Lemne a fost numit de Parlament în funcția de vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Detalii aici.

Potrivit Parlamentului, Vitalie Lemne deține o experiență îndelungată de activitate în sectorul bancar, începând cu munca în sucursală și până la funcții manageriale la centrala băncii. Lemne deține experiență de activitate în sectorul real al economiei. În cadrul comisiei economie, buget și finanțe de miercuri, 6 octombrie, candidatul a punctat trei probleme de bază ale pieței financiare.