Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ex-directorul adjunct al SPPS…

DOC Ex-directorul adjunct al SPPS Petru Corduneanu nu a indicat în declarațiile sale de avere venitul obținut de soție din chiria unui bun. ANI încetează procedura de control și îl obligă să-și rectifice actele de avere

Foto: jurnal.md

Ex-directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Petru Corduneanu, ex-deputat în Parlamentul R. Moldova, nu a inclus în declarațiile sale de avere și interese personale pentru 2016-2019, venitul obținut de soția acestuia, urmare a acordării a unui spațiu locativ în arendă. Asta a constatat Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința lui Corduneanu, obligându-l să-și depună declarațiile rectificate în termen de 30 de zile de la data în care actul de constatare a rămas definitiv.


Solicitată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, a declarat că „din motiv că suma este una infimă, nu se depune denunț la Procuratură”, Corduneanu fiind obligat doar să-și rectifice declarațiile de avere în termen de 30 de zile, cu indicarea acestui venit.

„Petru Corduneanu a omis să indice venitul obținut de soție din chiria unui bun. Din motiv că suma este una infimă, nu se depune denunț la Procuratură. Noi sesizăm organul penal când sunt descoperite că nu au fost declarate sume în proporții deosebit de mari (Cazul membrului CNPF). Totuși, inspectorul de integritate a obligat subiectul să-și rectifice declarațiile de avere în termen de 30 de zile, cu indicarea acestui venit”, a precizat Maria Dastic pentru ZdG.

În urma examinării tuturor circumstanțelor constatate în baza materialelor acumulate și reflectate în tabelul de analiză, inspectorul de integritate al ANI a stabilit că, pe parcursul exercitării mandatelor de consilier al Consiliului Municipal Chișinău (CMC), deputat în Parlamentul R. Moldova și director adjunct al Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), în perioada 1 august 2016-7 decembrie 2020, Petru Corduneanu, soția acestuia și copilul au obținut un venit net (mijloace financiare din care poate fi justificată diferența) în sumă totală de 2 378 585 lei și au dobândit o avere care constă în echivalentul bănesc al bunurilor, precum și au suportat cheltuieli în sumă totală de 1 731 473 lei.

„Astfel, s-a constatat că între veniturile nete obținute și averea dobândită/ cheltuielile suportate de către Petru Corduneanu, soția acestuia și copilul în perioada 1 august 2016-7 decembrie 2020 depășesc echivalentul bănesc al averii dobândite și a cheltuielilor suportate în aceeași perioadă cu 647 112 lei, fapt care înlătură existența diferenței substanțiale, în sensul art. 2 din Legea nr. 133/2016 cu privire la declararea averii și a intereselor personale”, se arată în actul de constatare al ANI.

Petru Corduneanu indică în actul de avere și interese personale că în anul 2020 a dobândit două averi imobile: una în valoare de 43 200 lei și alta în valoare de 48 600 lei. Familia Corduneanu deține în proprietate un apartament de 74 metri pătrați pe care l-a dobândit în 2009, printr-un contract de donație. Valoarea bunului constituie 422 379 lei. Totodată, familia Corduneanu deține și un apartament de 165,2 metri pătrați pe care l-a dobândit în 2008. Apartamentul valorează nu mai puțin de 445 mii lei.

Petru Corduneanu a fost consilier municipal și deputat pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), iar în iunie 2019, după ce SPPS a ajuns în subordinea președintelui, Corduneanu a fost numit director adjunct al instituției. Deținând această funcție, pe 3 noiembrie 2019, când a avut loc al doilea tur al alegerilor locale generale, Corduneanu s-a aflat la sediul de campanie al socialiștilor și s-a bucurat, aplaudând alături de socialiști, de victoria lui Ion Ceban în cursa pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Pe 27 octombrie 2020, ZdG l-a surprins pe Corduneanu și la o altă întrunire electorală a socialiștilor. Directorul adjunct al SPPS a participat la întâlnirea lui Igor Dodon cu alegătorii din satul său de baștină, Sadova (r. Călărași). Corduneanu a evitat atunci să discute cu reporterii ZdG motivând scurt, că „se află la serviciu”.

Petru Corduneanu a demisionat din funcția de director adjunct al SPPS în luna decembrie a anului 2020.