Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul adjunct al SPPS și…

Directorul adjunct al SPPS și șoferul lui Dodon, surprinși la sediul PSRM în timp ce aplaudă victoria lui Ion Ceban la alegerile locale din 2019. Reacția directorului SPPS

Directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Petru Corduneanu, dar și ofițerul de protecție Lilian Filipov, tot el șoferul lui Igor Dodon, apar în imagini video publicate recent de Rise Moldova în timp ce aplaudă și-și manifestă deschis bucuria pentru victoria candidatului socialiștilor, Ion Ceban, în turul doi al alegerilor locale generale din 2019. Asta deși potrivit Legii cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, instituția ar trebui să fie una apolitică. Legea spune că ofițerilor de protecție le este interzisă asocierea în partide şi în alte organizaţii social-politice, iar opiniile politice pot fi exprimate numai în afara Serviciului, dar nu în public. Contactat telefonic, directorul SPPS Iaroslav Martin ne-a spus că nu a văzut imaginile video și nu poate comenta.

După ce a devenit general-maior prin decretul lui Igor Dodon, directorul adjunct al SPPS Petru Corduneanu și-a făcut un selfie care scoate în evidență înaltul grad primit
După ce a devenit general-maior prin
decretul lui Igor Dodon, directorul adjunct
al SPPS Petru Corduneanu și-a făcut
un selfie care scoate în evidență
inaltul grad primit

În imaginile video, despre care Rise Moldova scrie că au fost făcute cu telefonul președintelui Igor Dodon, apar mai multe persoane printre care și directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), general-maiorul Petru Corduneanu. Acesta a fost consilier municipal și deputat pe listele Partidului Socialiștilor (PSRM), iar în iunie 2019, după ce SPPS a ajuns în subordinea președintelui, Corduneanu a fost numit director adjunct al instituției. Deținând această funcție, pe 3 noiembrie 2019, când a avut loc al doilea tur al alegerilor locale generale, Corduneanu s-a aflat la sediul de campanie al socialiștilor și s-a bucurat, aplaudând alături de socialiști, de victoria lui Ion Ceban în cursa pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Pe 27 octombrie curent, ZdG l-a surprins pe Corduneanu și la o altă întrunire electorală a socialiștilor. Directorul adjunct al SPPS a participat la întâlnirea lui Igor Dodon cu alegătorii din satul său de baștină, Sadova (r. Călărași). Corduneanu a evitat atunci să discute cu reporterii ZdG motivând, scurt, că „se află la serviciu”.

În noaptea de 3 spre 4 noiembrie 2019, în aceeași sală din sediul PSRM, se afla și ofițerul de protecție al SPPS Lilian Filipov, care a fost angajat în cadrul instituției la scurt timp după ce Igor Dodon a ajuns președintele R. Moldova, în 2016. Și acesta își manifesta deschis bucuria pentru victoria lui Ion Ceban, candidatul socialiștilor la alegerile locale din 2019. Lilian Filipov este finul de cununie al familiei Dodon, dar și șoferul președintelui. 

Contactat de ZdG pentru a comenta cazul, directorul SPPS Iaroslav Martin ne-a spus că nu cunoaște despre ce imagini video este vorba și ne-a cerut să facem o solicitare oficială de informații.

Publicitate
Publicitate

„Eu nu cunosc despre ce vorbiți d-voastră. Poate am scăpat ceva. Nu am văzut (investigația -n.r.). Nu pot comenta”, ne-a spus directorul SPPS.

Am încercat să îl contactăm și pe directorul adjunct SPPS, Petru Corduneanu, care a ignorat, însă, mai multe apeluri telefonice. Ulterior, acesta a răspuns, dar a spus că nu ne aude și a întrerupt apelul.

Ce prevede Legea cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat:

Articolul 23. Restricţii şi interdicţii
(1) Ofiţerul de protecţie este restrîns în exerciţiul următoarelor drepturi şi libertăţi:
a) propagarea ideilor de natură să îl determine pe ofiţerul de protecţie să încalce neutralitatea politică. Opiniile politice pot fi exprimate numai în afara Serviciului, dar nu în public;
b) asocierea în partide şi în alte organizaţii social-politice.

Și în cel mai recent comunicat de presă, remis de către SPPS pe 7 noiembrie curent, se spune că „Serviciul își exercită sarcinile atribuite prin lege indiferent de contextul politic din țară, fiind o autoritate apolitică care în activitatea sa se conduce strict de legislație și de principiile atribuite prin lege”.

SPPS este un organ de stat cu atribuţii speciale în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor R. Moldova. În iunie 2019, în urma unor modificări de legislație, instituția a trecut din subordinea Parlamentului în cea a președintelui R. Moldova. Potrivit noilor prevederi, președintele are dreptul să decidă asupra acordării protecției demnitarilor de stat, inclusiv asupra pazei sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor de importanţă majoră, precum şi să numească conducerea Serviciului. La câteva zile după aceste modificări, Igor Dodon l-a numit în funcția de șef al SPPS pe colonelul Iaroslav Martin.

ZdG a scris anterior că în cadrul SPPS, la scurt timp după învestirea lui Igor Dodon în funcția de președinte, au fost angajați Serghei Juncu, fratele nașei sale de cununie și Lilian Filipov, unul dintre finii săi de cununie. Lilian este unul dintre feciorii lui Grigore Filipov, președintele socialist al raionului Dubăsari, deținător al ordinului „Gloria Muncii”, primit de la președintele Dodon în aprilie 2019. Fratele lui Lilian, Vadim Filipov, este membru al Comisiei Electorale Centrale, propus în funcție de către PSRM. 

Publicitate
Publicitate