Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cazul demiterii unei foste…

DOC Cazul demiterii unei foste șefe de direcție din cadrul Primăriei Chișinău. Curtea de Apel anulează dispoziția lui Ceban și obligă autoritățile municipale să-i achite acesteia salariul mediu lunar pentru „absența forțată de la lucru”

Sursa foto: Colaj ZdG

Magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat marți, 2 aprilie, dispoziția primarului capitalei, Ion Ceban, din 2021 prin care Tatiana Bucearschi a fost demisă din funcția de șefă a Direcției generale asistență socială și sănătate. Totodată, judecătorii obligă Primăria municipiului Chișinău să achite în beneficiul acesteia salariul mediu lunar pentru „absența forțată de la lucru” în perioada 11 iunie 2021 – 2 aprilie 2024.

Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) cu recurs în termen de două luni. Hotărârea a fost luată de magistrații Ghenadie Mîra, Angela Bostan și Grigore Dașchevici.

Solicitat de ZdG, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, Vasile Chirilescu, a declarat că instituția va veni ulterior cu o reacție la acest subiect, după ce va fi analizată hotărârea Curții de Apel Chișinău.

„(…) Se obligă Primăria municipiului Chișinău să achite în beneficiul lui Bucearschi Tatiana prejudiciul moral în mărimea unui salariu mediu lunar. Se obligă Primăria municipiului Chișinău să achite în beneficiul lui Bucearschi Tatiana 5 000 (cinci mii) lei, cu titlu de cheltuieli de asistență juridică. În rest, acțiunea se respinge ca neîntemeiată (…)”, se spune în hotărârea instanței de judecată.

În iunie 2021, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a fost demisă din funcție. Anunțul a fost făcut de primarul general al capitalei, Ion Ceban, însă fără a preciza detalii despre demisia lui Bucearschi.

„Referitor la declarațiile făcute de ex-șefa Direcției generale asistență socială, am urmărit cu mare atenție interpretările în spațiul public pe care le are. Cei care sunt în Primărie cunosc în detaliu, atât la nivelul Executivului, cât și la nivelul Legislativului că subiectele legate de adminstrarea direcției vin cu probleme încă din luna noiembrie a anului trecut. Au fost și continuă să fie conflicte interne în cadrul echipei din direcția menționată, ori pentru mine ca primar este foarte important ca oamenii să privească în aceeași direcție. Repet, nu este un secret referitor la ceea ce se întâmpla în cadrul direcției”, a declarat Ceban.

Pe 21 septembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de către Tatiana Bucearschi împotriva primarului Ion Ceban.

În luna iulie a anului 2019, Tatiana Bucearschi a fost numită în funcția de șef al Direcţiei Generale asistenţă socială şi sănătate a Consiliului municipal Chișinău. Din anul 2006 până în anul 2007, Bucearschi a deținut funcția de consultant al Secției datorii și angajamente financiare. În perioada 2002-2004, aceasta a deținut funcția de specialist/ contabil, exeprt principal al Direcției rapoarte și analiză în sistemul bugetar.