Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Autoritățile s-au răzgândit: Piscinele…

DOC Autoritățile s-au răzgândit: Piscinele din țară își vor relua activitatea de săptămâna viitoare

Membrii Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică (CNESP) s-au răzgândit. La o săptămână după ce activitatea piscinelor din țară a fost sistată, astăzi, 7 august, CNESP a decis reluarea activității acestui segment începând de luni, 10 august.

Potrivit hotărârii aprobate de CNESP, activitatea piscinelor / bazinelor de înot va fi reluată cu condiția respectării prevederilor Instrucțiunii de funcționare a piscinelor/bazinelor de înot în condițiile situației pandemice prin infecția COVID-19, iar în funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID – 19, măsurile restrictive vor fi revizuite.

Instrucțiune privind funcționarea piscinelor/bazinelor de înot în condițiile situației pandemice prin infecția COVID-19

1. Înainte de deschiderea obiectului este necesară organizarea efectuării curățeniei generale cu utilizarea substanțelor dezinfectante înregistrate în modul stabilit de legislația națională https://ansp.md/index.php/registrul-national-al-produselor-biodistructive/.

2. Pentru gestionarea fluxului de vizitatori, evitarea aglomerației, crearea condițiilor igienice de ventilare (pentru piscinele închise) și pentru respectarea graficului aprobat de conducător a dereticării umede a încăperilor și dezinfecția suprafețelor, se va asigura posibilitatea rezervării din timp (telefonic, online) a locului la piscină/bazin de înot, cu completarea documentației de evidență a vizitatorilor.

3. Numărul vizitatorilor piscinei/bazinului de înot nu trebuie să depășească 50% din capacitatea maximă după proiect.

4. Regulile de acces în zona piscinei/bazinului de înot trebuie să fie afișate la loc vizibil.page2image3328306864

5. Înainte de intrarea pe teritoriul bazinului de înot sau piscinei se impune efectuarea triajului epidemiologic, care va include verificarea obligatorie a temperaturii pentru vizitatori de către o persoană instruită, responsabilă de această procedură.

6. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă semne de infecție respiratorie (tuse și strănut frecvente, stare generală alterată) și febră mai mare de 37,0°C și informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

7. Asigurarea locurilor de dezinfectare a mâinilor cu antiseptic, care conține alcool etilic cu concentrația de alcool nu mai puțin de 70%, inclusiv cu instalarea dozatoarelor la intrare în piscină/clădirea bazinului de înot și pe teritoriu.

8. Amenajarea teritoriului cu șezlonguri, prin amplasarea lor la distanța de 1,5 metri unul de altul.

9. Gestionarea fluxului vizitatorilor în vestiare, închiderea a o parte din cabine pentru respectarea distanței fizice.

10. Vestiarele, încăperile de duș și alte încăperi vor fi deriticate și dezinfectate cât mai frecvent, la un interval nu mai mic de 2 ore.

11. Grupurile sanitare vor fi prevăzute cu materiale de deriticare și dezinfecție a mâinilor (apă, săpun, soluții dezinfectante pe bază de alcool) și vor fi deriticate și dezinfectate la fiecare 2 ore.

12. Personalul va activa conform orarului stabilit și va purta echipament de protecție împotriva infectării cu virusul COVID-19 (mască, mănuși, la necesitate).

13. Controlul accesului în apa bazinului pentru respectarea condiției asigurării distanței de 1,5 metri între vizitatori.

14. Interzicerea accesului pe teritoriul bazinelor de înot/piscinelor cu produse alimentare ușor perisabile (produse din carne, pește, lactate, ouă etc.)

15. Interzicerea accesului persoanelor din grupurile de risc (cu vîrsta peste 63 de ani) conform prevederilor Hotărîrilor Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.

Hotărîre nr. 23 din 7 august 2020:

Pe data de 31 iulie, în ședință de Guvern, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că începând din data de 1 august, și pe toată durata stării de urgență în sănătate publică, activitatea piscinelor și bazinelor din țară va fi sistată. Decizia a fost aprobată după ce specialiștii în sănătate au declarat în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale că în aceste zone normele epidemiologice nu sunt respectate și se formează focare de COVID-19.