• DOC/ Aprobat de Guvern. Lista secțiilor de votare care vor fi deschise în diasporă la alegerile parlamentare

  DOC/ Aprobat de Guvern. Lista secțiilor de votare care vor fi deschise în diasporă la alegerile parlamentare
  vizualizări
  18 ianuarie 2019 | 11:09

  În cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, peste hotarele țării vor fi deschise 125 de secții de votare, adică cu 25 de secții mai mult decât în anul 2016, atunci când au avut loc alegerile prezidențiale. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 18 ianuarie.

  Ministerul de Externe susține că la acest număr s-a ajuns după ce s-au luat în calcul informațiile obținute în rezultatul înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate, numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent, dar și informațiile deținute de misiunile diplomatice ale R. Moldova din țările de reședință.

  Ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a declarat că numărul secțiilor de votare din Federația Rusă a fost majorat cu 40%, numărul secțiilor din Franța și Italia cu 16%, în România cu 9%, iar în Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda, numărul s-a dublat.

  „După calculele efectuate, dacă să ne referim la 125 de secții de votare, a câte 5 mii de buletine disponibile, teoretic, 625 de mii de cetățeni din diasporă vor avea acces să voteze. Adițional majorării numărului secțiilor de votare, în regiunile dens populate de către diasporă, Ministerul de Externe a considerat necesar să extindă aria de exercitare a dreptului la vot și în țări unde până în prezent acest lucru nu a fost posibil. Aici menționăm așa țări ca Georgia, Croația, Norvegia și Emiratele Arabe Unite, unde vor fi pentru prima dată în istorie deschise secții de vot”, a precizat Tudor Ulianovschi.

  Se propune a fi deschise următoarele secții: 29 – Italia, 12 – România, 12 – SUA, 11 – Federația Rusă, 7 – Franța, Portugalia – 5, Spania – 5, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 4, Ucraina – 3, Canada – 3, Turcia – 3, Israel – 2, Belgia – 2, Cehia – 2, Belarus – 2, Germania – 2, Grecia – 1, Irlanda – 2, China – 1, Letonia – 1, Azerbaidjan – 1, Polonia – 1, Suedia – 1, Estonia – 1, Lituania – 1, Ungaria – 1, Austria – 1, Bulgaria – 1, Elveția – 1, Regatul Țărilor de Jos – 1, Qatar – 1, Japonia – 1, Croația – 1, Georgia – 1, Emiratele Arabe Unite – 1, Norvegia – 1.

  Lista secțiilor de votare propuse pentru a fi organizate peste hotare poate fi analizată în proiectul aprobat de Guvern.

  Anterior diaspora a lansat o petiție prin care solicita Guvernului deschiderea a cel puțin 28 de secții de votare suplimentar la cele deschise în 2016. În argumentarea acestei solicitări, reprezentanții din diasporă aduc mai multe cazuri în care secțiile de votare au rămas fără buletine la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

  La alegerile prezidențiale din 2016, votul din diaspora a fost marcat de mai multe neajunsuri. Pe lângă numărul mic de secţii de votare, ceea ce i-a făcut pe concetăţenii noştri să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge la vot, în mai multe secţii, cele 3 mii de buletine disponibile au fost insuficiente. În 12 secţii de votare deschise peste hotare au fost utilizate toate buletinele disponibile, iar în alte 6 secţii numărul buletinelor folosite a fost aproape de limita de 3000, numărul maxim de buletine per secţie admis de lege. Cu ore bune înainte de închiderea urnelor, fără buletine de vot au rămas cele două secţii deschise la Moscova, cele două secţii de la Londra şi alte două de la Bucureşti. De asemenea, buletinele de vot s-au epuizat la două secţii din Franţa şi patru din Italia.

  Pentru participare la alegerile parlamentare din 24 februarie s-au înregistrat prealabil 24 585 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor