Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ ANI inițiază un control…

DOC ANI inițiază un control în privința directorului interimar al Termoelectrica, pe fundalul acuzațiilor despre păcura îngropată

Sursa: Termoelectrica S.A./Facebook

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dispus marți, 25 iulie, inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al restricțiilor, în privința directorului interimar al SA Termoelectrica Vasile Leu, potrivit procesului-verbal publicat de Autoritate.

Controlul inițiat de ANI vine în contextul informațiilor apărute în spațiul public despre o cantitate de păcură care ar fi fost îngropată pe teritoriul companiei, în toamna anului 2022.

Conform documentului publicat de ANI, „la data de 13 iulie 2023 în condițiile art. 30 din Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nr. 132/2016, prin intermediul sistemului electronic de distribuire aleatoriu a sesizărilor, a fost repartizată aleatoriu spre verificare sesizarea cu nr. 6287”, dar instituția responsabilă de asigurarea integrității în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică nu menționează când a înregistrat sesizarea.

„În textul sesizări se reclamă pretinsa încălcare a regimului juridic al restricțiilor de către Vasile Leu, director interimar al SA Termoelectrica, materializat prin numirea ultimului în funcția de director interimar al SA Termoelectrica, pe când anterior a deținut funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenția la rândul său având atribuții de control și supraveghere asupra SA Termoelectrica”, notează ANI.

Vasile Leu ocupă funcția de director interimar al Termoelectrica din 2 decembrie 2021, astfel devenind subiect al declarării prin prisma prevederilor art. 3 alin. (1), lit. e) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale.

Anterior, în perioada 07.07.2014-01.12.2021, Leu a fost angajat în cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), ultima funcție deținută fiind de șef al Secției investiții energie termică și cogenerare.

Potrivit legii privind declararea averii și intereselor personale, subiecţii declarării care şi-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu, pe parcursul ultimului an de muncă sau de serviciu având atribuţii directe de supraveghere sau control al unor organizaţii comerciale şi necomerciale, nu au dreptul să se angajeze, timp de un an, în cadrul acestor organizaţii.

„Urmare a analizei informației și actelor confirmative, inspectorul de integritate constată că la etapa respectivă există aparența de încălcare regimului juridic al restricțiilor de către Vasile Leu, având în vedere că ultimul putea avea atribuții directe de supraveghere sau control în raport cu SA Termoelectrica, unde și-a început activitatea în calitate de director interimar din data de 02.12.2021, așadar fără respectarea termenului reglementat de un an”, concluzionează inspectorul de integritate.

Într-un reacție la informațiile apărute în spațiul public cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al restricțiilor, Termoelectrica transmite că funcția de șef al Secției investiții energie termică și cogenerare din cadrul ANRE, deținută anterior de directorul general interimar al întreprinderii Termoelectrica Vasile LEU, nu cade sub incidența prevederilor Legii nr. 133/2016 și nu reprezintă subiect al regimului juridic al restricțiilor.

„Ceea ce denotă faptul că până la numirea sa în funcția de director general interimar al Termoelectrica S.A. la data de 02.12.2021, Vasile Leu nu era subiect al declarării averii și intereselor personale conform art. 3 al Legii nr. 133/2016”, subliniază Termoelectrica.

Deși nu au fost făcute declarații oficiale care ar confirma că Termoelectrica a îngropat păcură, și în timp ce Procuratura investighează, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat, la ședința Guvernului din 26 iulie, remanierea conducerii S.A. „Termolectrica”.

Declarațiile au venit în contextul informațiilor publicate anterior, dar negate de companie, de către președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, potrivit căruia Termoelectrica ar fi îngropat „un lot mare de păcură de proastă calitate”.