Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alexandr Ohotnicov, ex-șef al…

DOC Alexandr Ohotnicov, ex-șef al Direcției juridice a Aparatului Președintelui R. Moldova, constatat de ANI cu încălcarea regimului juridic al declarării averii

Alexandr Ohotnicov, ex-șef al Direcției juridice a Aparatului Președintelui R. Moldova, reținut în luna iulie 2019 de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) fiind bănuit că l-ar fi ajutat pe un cetățean străin să obțină cetățenia moldovenească fără impedimente, a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. Inspectorul de integritate al Autorității a stabilit existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter nejustificat în sumă de 1 386 882,12 lei, pentru anul 2019, între averea dobândită și veniturile obținute de acesta.

Controlul averii și intereselor personale în privința lui Alexandr Ohotnicov a fost efectuat pentru perioada 6 iunie 2012 – 8 iulie 2019. Conform ANI, declarațiile de avere și interese personale depuse de fostul șef al Direcției juridice a Aparatului Președintelui R. Moldova în perioada 2017-2019 conțin mai multe carențe și neconcordanțe.

Totodată, Alexandr Ohotnicov nu ar fi declarat mijloacele bănești depistate la domiciliul său de procurorii anticorupție în timpul perchezițiilor din 5 iulie 2019.

„Conform informației furnizate de Procuratura Anticorupție prin demersul nr. 9029 din 23 noiembrie 2020, potrivit procesului-verbal de percheziție din 5 iulie 2019, au fost depistate și ridicate mijloace bănești nejustificate în mărime de 49 500 de euro (echivalentul sumei de 1 002 375 lei) și 31 300 de dolari SUA, echivalentul sumei de 561 835 de lei, conform cursului oficial stabilit de Banca Națională a Moldovei, la acea dată. În acest sens, de către subiectul controlului urma să fie declarate toate activele financiare deținute de subiectul declarării și membrii familiei, adică numerarul în valută străină care depășește valoarea a 15 salarii medii pe economie și care nu face obiectul unor depuneri în instituțiile financiare (…)”, arată documentul ANI.

Ohotnicov a declarat anterior pentru ANI că nu știa despre existența mijloacelor bănești depistate la domiciliul său în timpul perchezițiilor.

„(…) În timpul perchezițiilor din 5 iulie 2019 la domiciliu au fost depistate și ridicate mijloace bănești, despre existența cărora eu nici nu am cunoscut. Banii erau depistați într-o cameră comună în dulap cu haine vechi și neutilizate de familie, adică banii nu erau ascunși (…). Soția a recunoscut că banii depistați aparțin ei și au fost acumulați din economii pe parcursul mai multor ani. Banii erau acumulați în scopul procurării apartamentului pentru fiu, precum și pentru cheltuieli de nuntă, dar să fie ca o surpriză pentru toți (…)”, a declarat Ohotnicov.

La începutul lunii iulie 2019, Alexandr Ohotnicov, pe atunci membru al Comisiei pentru acordarea cetăţeniei de pe lângă preşedintele R. Moldova, și un intermediar au fost reținuți de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Aceștia erau bănuiți că l-ar fi ajutat pe un cetățean străin să obțină cetățenia moldovenească fără impedimente.

Potrivit materialelor cauzei de atunci, bănuiții ar fi fost complici, iar pentru serviciile lor ar fi cerut 2500 de euro. În cadrul documentării cazului, a fost urmărită transmiterea banilor în două tranșe – de la solicitantul cetățeniei către intermediar și de la intermediar către membrul Comisiei. După ce a fost transmisă toată suma, ofițerii CNA și procurorii i-au reținut în flagrant pe intermediar și pe Ohotnicov.

În februarie 2020, în dosarul Ohotnicov a fost întocmit rechizitoriul, iar acesta urma să fie trimis în instanța de judecată, însă, în urma controlului efectuat de Procuratura Generală la Procuratura Anticorupție a fost emisă ordonanța de anulare a rechizitoriului. „Rechizitoriul a fost anulat și restituit pentru continuarea urmăririi penale, cu indicații suplimentare. Mai exact, pentru înlăturarea anumitor omisiuni admise în cadrul administrării probelor pe acest dosar”, ne spuneau reprezentanții Procuraturii.

Procurorii au retras rechizitoriul de învinuire a lui Alexandr Ohotnicov.