Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alertă epidemiologică la Ocnița.…

DOC Alertă epidemiologică la Ocnița. În 14 localități din raion a fost instituit „Cod roșu”. Ce spune directorul Spitalului Raional

Foto: agora.md

Situația epidemiologică se agravează și la Ocnița. În 14 localități din raion a fost instituit „Cod roșu” privind riscul sporit de infectare cu COVID-19.

În cadrul ședinței de marți, 9 martie, membrii Comisiei teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) din Ocnița au constatat că situația epidemiologică în raion rămâne alarmantă. Potrivit autorităților locale, în ultimele 14 zile în raionul Ocnița a fost înregistrată o incidență a morbidității mult peste media pe țară. Astfel, CESP din Ocnița a emis o Hotărâre prin care, în 14 localități din raion, a fost instituit „Cod roșu” de alertă. Totodată, autoritățile au stabilit „Cod portocaliu” pentru 9 localități și „Cod galben” pentru alte 3 localități din raion.

Potrivit deciziei adoptate, în localitățile în care a fost instituit „Cod roșu” se impun următoarele măsuri de prevenire a infecției COVID-19:

  • Restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu;
  • Interzicerea adunărilor în masă, inclusiv de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment;
  • Prestarea doar a serviciilor esențiale (vitale);
  • Interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă);
  • Servicii de asistență medicală ajustate și doar cele esențiale;
  • Instituirea instruirii la distanță (online).

Contactat telefonic de către Ziarul de Gardă, directorul Spitalului Raional Ocnița, Damian Guță, a menționat că, la momentul actual, situația epidemiologică în raion este relativ stabilă, instituția medicală având libere încă 20 de paturi pentru internarea persoanelor infectate cu noul corovirus. Guță a mai declarat că doar marți, 9 martie, au fost internate în spital 14 persoane infectate cu Covid-19.

„În spital, la orele 8.00 dimineață, aveam 89 de pacienți. Din ei, 18 sunt la triaj, doi în terapie intensivă, însă sunt gravi-stabili, sunt la respirație dirijată, însă nu sunt intubați. Până la momentul actual, nu este necesitate de intubație. Încet se restabilește funcția respiratorie la plămâni. Avem rezervă de paturi – în jur de 20 de paturi, pentru că azi au mai plecat acasă. Asigurarea cu echipament medical, cu preparate medicamentoase, cu consumabile este satisfăcătoare. La așa un număr de pacienți, la cele 10 concentratoare de oxigen pe care le avem, nu ne-ar strica vreo patru-cinci concentratoare. Sunt două aparate de respirație dirijată. Cam asta e situația. A fost relativ liniște vreo două zile. Se spitalizau în secția de triere câte doi – trei pacienți, dar ieri s-au spitalizat mai mulți – 14”, a menționat directorul spitalului raional din Ocnița, Damian Guță.

Foto: ocnita.md
Foto: ocnita.md
Foto: ocnita.md

Situația epidemiologică privind infecția cu COVID-19 este gravă și la Cimișlia și Drochia, unde autoritățile locale au instituit „Cod roșu” de alertă, iar în perioada următoare vor fi puse în aplicare noi măsuri de restricție în scopul prevenirii răspândirii iminente a infecțiilor respiratorii cauzate de noul coronavirus.