Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Situație epidemiologică gravă la…

DOC Situație epidemiologică gravă la Cimișlia și Drochia. Măsurile adoptate de autorități

Foto: Colaj ZdG

Situația epidemiologică privind infecția COVID-19 în orașele Cimișlia și Drochia se agravează. Astfel, în perioada următoare vor fi puse în aplicare noi măsuri de restricție în scopul prevenirii răspândirii iminente a infecțiilor respiratorii cauzate de noul coronavirus.

În acest sens, Comisia teritorială extraordinară de sănătate din Cimișlia a aprobat marți, 9 martie, o decizie în legătură cu menținerea în teritoriul raionului a nivelului de alertă „Cod roșu”.

„În temeiul privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, urmare a analizei evoluţiei situaţiei epidemiologice în plan național și internațional, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică constată că situaţia epidemiologică se agravează rapid. La data de 4 martie au fost înregistrate 191 197 cazuri de COVID-19, dintre care cazuri active – 18 347, incidența în ultimele 14 zile – 439 de cazuri la 100 mii de persoane, incidența totală – 5 338 cazuri la 100 mii persoane, mortalitatea în ultimele 14 zile – 8-6 decese la 100 mii persoane”, se arată în document.

Potrivit deciziei adoptate, în raionul Cimișlia se impun următoarele măsuri de prevenire a infecției COVID-19:

  • Restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu;
  • Interzicerea adunărilor în masă, inclusiv de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment;
  • Prestarea doar a serviciilor esențiale (vitale);
  • Interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă);
  • Servicii de asistență medicală ajustate și doar cele esențiale;
  • Instituirea instruirii la distanță (online).

Tot marți, 9 martie, Comisia raională extraordinară de sănătate publică Drochia a adoptat o serie de măsuri care vor fi puse în aplicare în perioada 10 – 24 martie.

„În temeiul Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare, urmare a analizei evoluției situației epidemiologice în plan raional, Comisia raională extraordinară de sănătate publică constată că situația epidemiologică se agravează rapid”, se arată în document.

Astfel, în orașul Drochia se interzice aflarea în locurile publice deschise în grupuri mai mari de 3 persoane (excepție membrii de familie).

De asemenea, se interzice după orele 22:00 – 07:00 aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă.

Conform documentului, autoritățile administrației publice din nivelul 1 și 2 din Drochia, serviciile publice desconcentrate, precum și instituțiile publice vor asigura respectarea următoarelor măsuri:

  • Interzicerea accesului în instituție a persoanelor în audiență (consultarea/audiența prin intermdiul telefoniei);
  • Asigurarea cu dezinfectante pentru mâini la intrare;
  • Efectuarea obligatorie a termometriei la intrare în instituție;
  • Monitorizarea stării de sănătate a angajaților.

Alte 873 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate marți, 9 martie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 4 cazuri sunt de import (Irlanda – 2, Egipt – 1, Ucraina – 1).

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 196 475.

Tot marți, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a anunțat că va examina posibilitatea de a introduce măsuri mai drastice în activitatea restaurantelor și cluburilor de noapte, după ce au fost constatate mai multe încălcări.

La 1 martie au intrat în vigoare restricțiile adoptate de CNESP privind instituirea unui regim special de activitate la nivel național, în perioada 1 – 15 martie, pentru a opri răspândirea COVID-19.

Astfel, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior în instituțiile publice şi private vor desfășura procesul de studii în regim online. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Totodată, se interzice activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură cu prezența spectatorilor.

Chiar dacă CNESP a decis ca transportul public în municipiul Chișinău să fie sistat în zilele de sâmbătă și duminică, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău anunță că transportul va funcționa în continuare la capacitate maximă, în zilele de lucru, cu respectarea obligatorie a prescripțiilor de sănătate publică.

Instituțiile publice și cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță.