Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ 43 de milioane de…

DOC 43 de milioane de euro pentru Arena Chișinău. Ce prevede contractul de parteneriat public-privat

Foto: Youtube, Chabanne & Partenaires

Costul Arenei Chișinău se ridică la 43 de milioane de euro, sumă ce va trebui rambursată de stat într-un termen de 12 ani, din veniturile obținute din activitatea sălii și din surse financiare din bugetul de stat. Potrivit proiectului contractului de parteneriat public-privat, banii vor fi rambursați în rate, iar prima plată va fi achitată în mărime de 5 milioane de euro, după atingerea unui progres realizat de 10% în construcție. Următoarea plată va fi achitată în aceeași mărime, doar că după 30 martie 2019, atunci când construcția va fi gata în proporție de 50%.

Potrivit proiectului contractului, Arena urmează să aibă o capacitate de circa patru mii de locuri și o parcare cu capacitatea de aproximativ 1000 de locuri. Aceasta va avea o zonă separată pentru Aqua Park, zonă Spa și Fitness, o piscină olimpică, corturi de tenis și puncte de alimentare. Aceste investiții se ridică la o sumă de 43 de milioane de euro.

„Compania Publică de Implementare va achita suma rămasă a Rambursării Investiției către Partenerul Privat și/ sau Compania Privată de Implementare pentru o perioadă de 11 ani începând cu data Certificatului de Finalizare Substanțială în tranșe semestriale”, se menționează în proiectul contractului.

După perioada de construire, statul va rambursa cheltuielile de construcție în rate. Potrivit proiectului, în fiecare an vor fi rambursați câte trei milioane de euro.

Termenul de construcție al arenei este de 12 luni de la data recepționării a autorizației de construire. În cazul în care partenerul privat nu va reuși să finalizeze construcția în perioada stipulată în contract, acesta va plăti daune-interese pentru întârziere în valoare de 0,1% din valoarea Rambursării Investiției pentru fiecare zi de întârziere.

De proiectarea și construcția Arenei se va ocupa compania „Summa” din Turcia, care nu a avut concurență în concursul de selectare a partenerului privat. În portofoliul companiei se numără mai multe edificii construite în Republica Moldova, precum ar fi centrul comercial Shopping MallDova, complexul rezidențial Crown Plaza, Hotelul Leogrand și spitalul Medpark. Precizăm că Summa Group este și coproprietar al Shopping Malldova.

Pentru construcția Arenei a fost alocat un teren de 69 de hectare din comuna Stăuceni, care a fost divizat în două loturi. Astfel, Arena va fi ridicată pe un lot de 10 hectare, pe când restul celor 59 de hectare vor fi destinate „pentru dezvoltarea ulterioară a zonei”.

Subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu 8 luni înainte de alegerile parlamentare, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Proiectul a fost anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. Ulterior, pentru edificarea acestei arene, statul a prevăzut 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. Tot în regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 ha să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.