„Diplomația, un lux costisitor” sau cum ambasadele R. Moldova au cumpărat automobile scumpe într-un an pandemic – Ziarul de Gardă
 • „Diplomația, un lux costisitor” sau cum ambasadele R. Moldova au cumpărat automobile scumpe într-un an pandemic

  „Diplomația, un lux costisitor” sau cum ambasadele R. Moldova au cumpărat automobile scumpe într-un an pandemic
  14 aprilie 2021 | 09:49

  3,5 milioane de lei – atât s-a cheltuit anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Achizițiile au avut loc într-un an pandemic în care statul s-a pomenit într-o criză a sistemului de sănătate, iar Guvernul a inițiat chiar și o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea Covid-19. Autoritățile insistă că pentru aceste cumpărături nu au fost cheltuite resurse financiare suplimentare și că achizițiile erau necesare pentru „reînnoirea parcului auto”.

  La 17 martie 2020, Ministerul Finanțelor informa prin intermediul unui comunicat de presă că a deschis trei conturi bancare în contextul lansării de către Guvern a unei campanii de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea COVID-19. În anul în care statul le cerea oamenilor să doneze bani, Ministerul Finanțelor a aprobat achiziționarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Pe intern, statul se confrunta cu un sistem medical epuizat, însă pe extern trebuia să „ținem nivelul corespunzător țării”, așa cum s-a exprimat premierul Aureliu Ciocoi.

  Achiziții scumpe din „economii”

  Cumpărăturile misiunilor diplomatice s-au ridicat la circa 3,5 milioane de lei, bani care, potrivit lui Aureliu Ciocoi, au reprezentant economii ale ambasadelor pentru anul trecut.

  Foto: gov.md

  „S-au procurat aceste cinci mașini pentru misiunile noastre diplomatice din economiile făcute de către ambasadele respective. Nu s-a cheltuit suplimentar niciun euro din bugetul țării. Aceștia au fost bani economisiți, care în conformitate și cu acceptul Ministerului Finanțelor, nouă ni s-a permis să achiziționăm aceste unități de transport”, a precizat în martie curent Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”.

  Același lucru îl invocă și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), care precizează că achizițiile au fost realizate în limita bugetului stabilit, fără a fi alocate mijloace financiare suplimentare.

  Automobil de 40 de mii de euro pentru Ambasada de la Paris

  Cel mai scump autoturism procurat în 2020 a mers la Ambasada R. Moldova în Franța. Pentru această misiune a fost achiziționat un SUV de model Volvo XC90, al cărui preț se ridică la circa 853 de mii de lei. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, acest automobil de circa 40 de mii de euro a fost cel mai ieftin din lista mașinilor oferite spre examinare. Viitorul ambasador la Paris va fi actualul secretar general al MAEIE, Eugeniu Revenco. Un decret în acest sens a fost semnat încă în noiembrie 2020 de către Igor Dodon, însă diplomatul rămâne deocamdată la Chișinău.

  Eugeniu Revenco ne-a comunicat că ordinul cu privire la delegarea sa în funcția de ambasador a fost extins odată cu starea de urgență și că trebuie să mai rămână la Chișinău pentru că „mai sunt procese”.

  Secretarul general al MAEIE a aprobat achiziția automobilului pe care urmează să îl folosească. Posibil conflict de interese?

  Până va ajunge la Paris, Eugeniu Revenco este însă cel care își pune semnătura pe avizele MAEIE, atunci când este aprobată vreo achiziție nouă pentru misiuni. Acest lucru a fost valabil și la procurarea automobilului pentru Ambasada din Franța.

  Eugeniu Revenco

  Întrebat dacă vede vreun conflict de interese în faptul că a autorizat procurarea celui mai scump automobil pe care anume el îl va folosi, Eugeniu Revenco a declarat că nu vede niciun „conflict de interese în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

  Potrivit reprezentanților MAEIE, SUV-ul pentru Ambasada de la Paris a fost procurat pentru reînnoirea parcului auto al misiunii și urmează să înlocuiască un Mercedes E280, procurat în 2007. Pe lângă noua achiziție, în garajul Ambasadei de la Paris mai sunt un Mercedes E-200, procurat în 2014 cu o valoare de circa 695 de mii de lei și un Wolkswagen Caravelle, procurat în 2012 cu suma de circa 480 de mii de lei.

  Sediul Ambasadei R. Moldova în Statele Unite ale Americii

  Cu un automobil nou s-a ales și Ambasada R. Moldova în Statele Unite ale Americii (SUA), acolo unde anul trecut a fost numit ambasador Eugeniu Caras, care anterior a activat în calitate de consilier în domeniul politicii externe în cabinetul președintelui Igor Dodon. Potrivit MAEIE, misiunea a achiziționat un automobil Toyota Sienna, în valoare de circa 613 mii de lei, care va veni să înlocuiască un automobil de același model, însă care a fost procurat încă în 2010. 

  Surse ale ZdG, care au solicitat anonimatul, ne-au comunicat că anul trecut, cu aprobarea șefului misiunii, a fost solicitată cumpărarea a două mașini noi: o Toyota Avalon și o Toyota Sienna, însă Ministerul Finanțelor a aprobat doar achiziționarea unei Toyota Sienna, fabricată în 2020. Aceleași surse ne-au mai comunicat că li se pare inadmisibilă această achiziție în condiții de pandemie și economii necesare pentru procurarea vaccinurilor, a testelor sau a echipamentului de protecție pentru Covid-19.

  În parcul auto al Ambasadei de la Washington se află încă trei automobile: BMW 530 (913 mii lei), Toyota Avalon (476 mii lei) și Toyota Sienna (289 mii lei).

  Automobil de lux pentru Ambasada de la Ankara

  În plină criză pandemică a fost procurat un automobil nou și pentru Ambasada R. Moldova în Turcia. Este vorba de un Lexus E300h, care a costat aproape 718 mii lei. Potrivit MAEIE, motivul achiziției respective este „reînnoirea parcului auto”. Misiunea de la Ankara deține patru mașini, cea mai recentă fiind procurată în 2018 – un Ford Turneo Custom, cu o valoare de circa 533 de mii de lei.

  Pe lângă cele trei ambasade, automobile noi au fost procurate și pentru două consulate generale, instituții noi create. Pentru consulatul general al R. Moldova la Nisa a fost achiziționat o Skoda Superb în valoare de circa 672 mii lei, iar pentru consulatul general de la Barcelona – un BMW-520i, în valoare de aproximativ 718 mii lei.

  Aureliu Ciocoi: „Este vorba de imaginea țării”

  În contextul în care automobilele pentru misiunile diplomatice au costat între 30 și 40 de mii de euro, ministrul de Externe în exercițiu, Aureliu Ciocoi, consideră că nu a fost cu putință achiziționarea unor mașini mai ieftine.

  „Credeți-mă, ca diplomat de carieră, este o mare diferență să vii la Ministerul Afacerilor Externe al țării de reședință cu un Renault Clio, fie el și de culoare neagră. E o chestie principială. Diplomația, în general, este un lux foarte costisitor și este vorba de imaginea țării. Nu este vorba de imaginea ambasadorului, dar de imaginea țării. Ambasadorul cu cineva din Ambasadă când vine la discuții la MAEIE, la Președinție, la Guvern, oriunde merge la o întrevedere oficială, el trebuie să vină cu un statut al țării pe care o reprezintă. Și atunci, ne place, nu ne place, noi trebuie să ținem nivelul corespunzător țării”, susține Aureliu Ciocoi.

  „Se mai putea de așteptat cu aceste achiziții”

  Expertul Ion Tăbârță din cadrul IDIS Viitorul spune că subiectul achizițiilor de automobile pe timp de pandemie este o problemă atât pe exterior, în cazul misiunilor diplomatice, cât și pe interior, unde mai multe consilii raionale și primării au decis să își procure mașini noi. El subliniază că unii demnitari deja s-au obișnuit cu modalități de a cheltui banii, nu neapărat după necesități.

  Ion Tăbârță

  „Nu cred că mașinilor deținute de misiunile diplomatice le cădeau roțile și erau tare învechite. Nu cred că aici se poate de mers pe un protocol strict nemțesc. În plină pandemie, când avem resurse limitate și cerem de la toată lumea bani, ei își schimbă mașina într-o misiune diplomatică. Nu cred că era atât de urgent și cineva ne-ar fi arătat cu degetul. Da, într-adevăr, în lumea diplomatică există protocoale rigide, dar cred că trebuie să reieșim din anumite priorități și posibilități de moment. Din punct de vedere al aspectelor de moralitate, etică profesională, când suntem într-o situație dificilă, prioritatea nu trebuia să fie aceste mașini. Se mai putea de așteptat cu aceste achiziții”, consideră Ion Tăbârță.

  Procedura de achiziționarea a automobilelor în atenția Curții de Conturi

  În contextul achizițiilor făcute de misiunile diplomatice, într-un raport pentru anul 2019, Curtea de Conturi a R. Moldova sublinia „lipsa unor reglementări/norme aprobate cu privire la plafonarea costurilor pentru procurarea mijloacelor de transport, inclusiv: necesitate, resurse, complexitatea activității instituției, marcă, completații etc., care ar asigura utilizarea resurselor potrivit principiului performanței bugetare”.

  Conform cadrului legal, autoturismele de serviciu pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova sunt procurate cu autorizarea MAEIE, fiind coordonat în prealabil prețul de achiziționare. Responsabilii de la MAEIE ne-au comunicat că automobilele sunt procurate în urma solicitărilor primite de la ambasade și că, de regulă, la sfârșitul anului, atunci când sunt aprobate realocări, sunt autorizate și achizițiile pentru misiunile diplomatice. La modul practic, Ambasadele solicită oferte pentru achiziționarea automobilelor, selectează cea mai optimă variantă și solicită un aviz de la MAEIE, iar ulterior, achiziția este aprobată de Ministerul Finanțelor.

  Parcul auto al misiunilor diplomatice numără 127 de automobile

  În consecință, în anul 2020 a fost aprobată achiziția a cinci autoturisme (Ankara, Barcelona, Nisa, Paris și Washington), iar trei solicitări au fost respinse la etapa de avizare. Pentru comparație, în 2019 au fost achiziționate 14 mijloace de transport noi la un preț total de circa 7 milioane de lei, prețul per unitate variind de la 436 mii la 623 mii de lei.

  În total, parcul auto al misiunilor diplomatice și oficiilor consulare cuprinde 127 de automobile înregistrate, 64 dintre care, potrivit MAEIE, „sunt cu o uzură contabilă de 100%” (adică au o vechime de la 7 la 17 ani).

  Material realizat în cadrul proiectului „Cererea de transparență în perioade de criză: acțiune comună din partea OSC-urilor și a jurnaliștilor”, finanțat de BST. 
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  „Ajutorul oficial oferit R. Moldova de Uniunea Europeană confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al R. Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele R. Moldova, Maia Sa…
  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  43 de decese și alte 1 826 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri asociate cu contact în afara țării: 2-Israel, 1-Italia, 1-Tur…
  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  Primăria municipiului Chișinău anunță că au fost deschise conturi bancare, în lei moldovenești, precum și în valută străină: euro, dolari SUA și RON, în scopul acumulării de donații pentru familiile care au răm…
  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru

  Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democ…
  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru