Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Detalii noi despre cazul în…

Detalii noi despre cazul în care un tată luptă pentru custodia copilului care a fost luat de la părinți imediat după naștere: copilul a fost plasat temporar într-o familie

La sfârșitul lunii mai, Ziarul de Gardă a scris despre lupta unui tată pentru custodia copilului care a fost luat de către autorități la scurt timp după naștere. Între timp, autoritățile anunță că monitorizează atent acest caz, iar copilul a fost plasat temporar într-o familie. 

Valerii Curencov, tatăl care luptă pentru custodia copilului și pentru a nu fi decăzut din drepturile părintești, spune că „pe parcursul unui an de zile de când i-a fost luat copilul, autoritățile nu au verificat dacă are condiții pentru creșterea copilului” și că după „moartea soției efortul acestora continuă să fie concentrat doar pe decăderea lui din drepturile părintești”. Valerii Curencov spune că se află la „muncă sezonieră în Bulgaria unde câștig bani ca să-mi pot întreține copilul. Muncesc în calitate de bucătar într-un restaurant de pe litoral”.

De cealaltă parte, Ivana Coltuclu, specialistă principală în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ceadîr-Lunga, a declarat pentru ZdG că „tatăl copilului este un pericol public și că la baza inițiativei de a lua copilul din familie a stat faptul că în timpul gravidității Nadejdei, soții Curencov au locuit într-un atelier în care se reparau mașinile, apoi au locuit într-o fabrică de mezeluri. În acest context, a fost creată o comisie multidisciplinară care a decis că astfel de părinți reprezintă un pericol iminent și copilul a fost luat de urgență din familie. Organul de tutelă și curatelă a acționat în acest caz exclusiv în interesul superior al copilului.”

„Noi monitorizăm în continuare acest caz. La decizia autorității de tutelă și curatelă, copilul a fost plasat temporar într-o familie, unde se va afla până la pronunțarea deciziei instanței de judecată.

Până în acest moment s-a acționat exclusiv în interesul superior al copilului.

Curtea Europeană spune că dacă există o bănuială rezonabilă, copilul se ridică din familie. Până în acest moment nu sunt încălcări, deoarece cazul este în proces de judecată. În paralel cu procesul de decădere din drepturile părintești, în luna iulie 2023 va avea loc și procesul de judecată în care Valerii Curencov este suspectat de infracțiunea prevăzută de art. 174, Cod Penal (care este încă pe rol la Judecătoria Comrat, n.r.). Copilul va rămâne în familia în care a fost plasat până când se va pronunța decizia pe cazul de decădere din drepturile părintești, pentru că autoritatea tutelară pune în prim plan interesul superior al copilului și consideră că tatăl este periculos pentru copil”, a declarat pentru ZdG Maia Bănărescu, Avocata Poporului pentru drepturile copilului.

Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) susțin că au „examinat complex cazul menționat”, după ce ZdG a relatat despre el și nu au „alte completări, ținând cont de faptul că sunt implicate date cu caracter personal. (…) Copilul se va putea întoarce în familia biologică când vor fi înlăturate riscurile sociale”, a precizat MMPS. 

Citește și: Lupta unui tată pentru custodia copilului care a fost luat de la părinți imediat după naștere