Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii după decesul felcerei de…

Detalii după decesul felcerei de la Căușeni: „Doamna Vera ar fi fost vie”

Ala Nemerenco, fostă ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, susține că felcera Vera Godoroja „a fost răpusă nu atât de virus, ci de sistemul nostru de sănătate corupt, birocratic, politizat și servil”, scriind mai multe detalii în acest sens.

Potrivit acesteia, primele cazuri înregistrate în cadrul substației de la Căușeni s-au încercat a fi mușamalizate, iar până la spitalizare au existat tratamente pe loc a celor cu simptome, „care lucrau cu febră, despre care toți în colectiv cunoșteau”.

„A existat și refuzul administrației CNAMUP de a testa întreg colectivul. Ei cu jumătate de forță pe care o mai aveau acopereau și Ștefan Vodă, care deja era în colaps. Când a devenit clar că simptomele nu cedează, doamna felcer a fost spitalizată în Spitalul raional Anenii Noi la 9 sau 10 aprilie. Pe parcursul a câtorva zile au fost spitalizati și alți colegi. În colectiv nimeni nu putea afla ceva concret, totul se păstra în taină mare. Colectivul a început să ceară să fie testat. Li se răspundea – doar dacă aveți simptome”, notează Nemerenco.

Ex-ministra adaugă că dacă administrațiile instituțiilor medicale nu ar fi avut frica să testeze, după care să-i izoleze, lanțul transmiterii ar fi putut fi rupt și nu am fi avut atâtea cadre îmbolnăvite și instituții întregi puse pe brânci.

„Și doamna Vera ar fi fost vie”, completează Ala Nemerenco.

Serviciul de presă al CNAMUP a declarat pentru ZdG că nu comentează cele scrise de Nemerenco, iar șefa substației AMU Căușeni, Sofia Gușilă, nu a răspuns la telefon.

Infectată cu noul coronavirus, felcera Vera Godoroja, în vârstă de 62 de ani, a decedat astăzi, 6 mai, după 42 de ani de experiență în sistemul medical. Potrivit autorităților, femeia a fost internată iniţial la IMSP SCBI „Toma Ciorba” şi transferată la 16 aprilie la IMSP Institutul de Medicină Urgentă. Ea mai suferea de diabet zaharat tip II, obezitate gr. III, insuficiență respiratorie acută, cardiopatie hipertensivă.