Principală  —  RECOMANDAT   —   Detalii despre „omul de afaceri”…

Detalii despre „omul de afaceri” moldovean care ar fi sponsorizat inscripționarea Stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris

captură video/youtube

Anatoli Prizenco, „omul de afaceri” pro-rus din R. Moldova, despre care presa internațională a scris în ultimele zile că ar fi sponsorizat inscripționarea Stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris, capitala Franței, deține, în R. Moldova, o singură companie, o întreprindere individuală fondată încă în 1995, în Anenii-Noi. 

Soția acestuia, Olga Prizenco este fondatoare și administratoarea firmei „Olga-Helga” SRL cu activități de consultare pentru afaceri și management. Firma a fost deschisă în 2011. Soții Prizenco, vorbitori de limbă rusă, afișează pe rețelele de socializare o relație apropiată cu brandul de cosmetice Oriflame. 

Publicația Le Monde scrie că inscripționarea Stelelor lui David pe mai multe clădiri din Franța ar fi o acțiune sponsorizată de omul de afaceri moldovean Anatoli Prizenco. Sursa citată menționează că imaginile au fost răspândite de rețeaua de propagandă pro-rusă Doppelgänger. Cazul este cercetat acum de organele de drept din Franța. 

Le Monde: Stelele lui David desenate la Paris: traseul unei operațiuni privilegiate de interferență rusă

Presa franceză, dar și cea internațională a scris recent că un cuplu de moldoveni a fost arestat pe 27 octombrie pentru că ar fi desenat inscripțiile cu Steaua lui David în mai multe locații din Franța, iar un alt cuplu, tot de moldoveni, suspectat de implicare în această operațiune, a reușit să fugă. Le Monde scrie că cele patru persoane de naționalitate moldovenească „sunt puternic suspectate că se află în spatele unora dintre cele 250 de șabloane ce înfățișează Stelele lui David găsite pe zidurile Parisului și suburbiilor interioare în ultima perioadă. În ochii serviciilor de informații franceze, nu mai există nicio îndoială cu privire la posibilitatea unei tentative de destabilizare orchestrată din străinătate”, notează sursa citată. 

Captură/ Le Monde

În ultimele două săptămâni, pe cladirile Parisului au fost găsite în jur de 250 de stele ale lui David, simbolul folosit de naziști ca parte a legilor rasiale. 

Într-un comunicat de presă difuzat marți, 7 noiembrie, procurorii din Paris au dezvăluit că „perchezițiile telefonice sugerează că cele două cupluri de moldoveni au fost în contact cu o altă persoană” și că „la această etapă nu se poate exclude ca marcarea Stelelor albastre ale lui David în regiunea Parisului să fi fost efectuată la cererea expresă a unei persoane care locuiește în străinătate”. 

Potrivit analizei efectuate de Le Monde, confirmată de doi experți independenți, această operațiune a fost exploatată de rețeaua Doppelgänger, numită și RRN (Reliable Recent News, o mașinărie de propagandă a Rusiei care copiază destul de fidel site-uri ale unor instituții de stat sau media cu scopul de a disemina informații false. Le Monde scrie că rețeaua are, de asemenea, și boți care publică pe rețelele sociale numeroase mesaje. Pe 28 octombrie, mai multe conturi afiliate cu rețeaua Doppelgänger au publicat pe rețeaua X (Twiter) și pe Facebook două fotografii cu graffitiurile albastre în Arondismentul 10 al Parisului. Au fost singurele surse ale respectivelor imagini, conform Le Monde. 

Sursa citată precizează că în fața anchetatorilor, cele două persoane arestare au spus că au fost abordate pe stradă de către un necunoscut, care le-a promis 50 de euro dacă fac graffitiurile. Le Monde precizează că anchetatorii francezi au dubii că afirmațiile acestora ar fi reale și verifică o altă pistă: ca cei doi să fi fost aduși în Franța din străinătate, în compania celuilalt cuplu de moldoveni, care a reușit să fugă și cu care erau cazați la același hotel. 

Anchetatorii francezi au ajuns la concluzia că aceleași persoane au efectuat acțiuni similare în mai multe orașe din Franța și că operațiunea lor a fost „bine coordonată”. 

Cine este Anatoli Prizenco: Legături cu rețeaua Oriflame, arestat pentru implicare într-o piramidă financiară și promotor al Uniunii Vamale

Le Monde, cu referire la surse din cadrul organelor de drept scrie că a treia parte despre care vorbesc anchetatorii francezi este Anatoli Prizenco, un cetățean al R. Moldova, cu viziuni pro-ruse.

Anatoli Prizenco

ZdG a constatat că în R. Moldova există o singură persoană cu numele Anatoli Prizenco. Acesta are 49 de ani, împliniți pe 26 noiembrie și este vorbitor de limbă rusă. Deși este numit om de afaceri de presa internațională, în R. Moldova acesta deține oficial singură companie, o întreprindere individuală fondată încă în 1995, în Anenii-Noi. 

Pe pagina sa de facebook, Prizenco scrie că ar fi „antreprenor” și publică diverse materiale promoționale sau îndemnuri de a participa la diverse traininguri de dezvoltare personală. În majoritatea fotografiilor acesta promovează brandul de cosmetice Oriflame, împreună cu soția sa, Olga Prizenco. Aceasta, la rându-i, este fondatoare și administratoarea firmei „Olga-Helga” SRL cu activități de consultare pentru afaceri și management. Firma a fost deschisă în Chișinău în 2011. Olga Prizenco apare adesea la evenimente mondene sau în reviste, unde-și povestește istoria vieții sale și relația cu Oriflame. 

Anatoli și Olga Prizenco la un eveniment al Oriflame

În 2012, Prizenco a fost vizat într-un scandal cu o schemă piramidală financiară, MMM Global. Prizenco era prezentat drept reprezentantul MMM în Moldova și a fost arestat după ce procurorii au deschis un dosar penal, el fiind acuzat de fraudă şi organizare a piramidei financiare. „Nicio persoană nu a avut de suferit în urma acţiunilor noastre. Este un abuz din partea procurorilor. Nu am nicio legătură cu Vasile Tarlev şi Vadim Mişin”, susţinea atunci Prizenco, după ce bloggerul rus Eduard Baghirov, decedat între timp, a postat pe internet câteva poze în care Prizenco apărea alături de fostul premier Vasile Tarlev şi fostul deputatul Vadim Mişin. Tot în acea perioadă, soția sa declara că soțul ei ar fi fost arestat din cauza lui Vasile Tarlev și Vadim Mișin. 

Afacerea, cunoscută și sub numele de MMM-2011, a fost lansată de fostul deputat rus Serghei Mavrodi și a avut filiale în 110 țări, în special cele în curs de dezvoltare. În 2012, după arestarea lui Prizenco, schema piramidală s-a prăbușit. Anatolii Prizenco susţinea atunci că toţi deponenţii „MMM” s-au implicat benevol în acest sistem şi nu au comis careva acţiuni care să-i facă infractori. 

La scurt timp, Prizenco a fost eliberat din pușcărie, iar în iulie 2014 publica pe canalul său de youtube materiale video prin care susținea aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus. Acesta menționa că este „voluntar din Mișcarea Populară „Pentru Uniunea Vamală”. Formațiunea a participat la alegerile parlamentare din 2014 în cadrul Blocului Electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” format din 3 partide: Partidul Social Democrat, condus de Victor Șelin, Partidul Regiunilor din Moldova, în frunte cu ex-bașcanul Mihail Formuzal și Mișcarea Populară pentru Uniunea Vamală, președintele căreia era Oleg Topolnițki. Toate trei partide era extraparlamentare.

Anatoli Prizenco, centru, cu tricou pe care este inscripționat sloganul „Mișcarea Populară – Pentru Uniunea Vamală”

În 2015, Mișcarea a anunțat că va sprijini PSRM-ul lui Igor Dodon la alegerile locale din 2015. 

Prizenco: „Nu au fost acțiuni antisemite”

Anatoli Prizenco își afișează numărul său de telefon mobil pe pagina de facebook. În ultimele sale postări acesta anunță că recrutează persoane pentru a le angaja în producere și că oferă salarii de 9-10 mii de lei lunar, fără a fi nevoie de studii. „Locul de muncă, regiunea Sculeni, teritoriul Uzinei de Tractoare”, scrie Prizenco. L-am telefonat la numărul său de telefon, dar acesta a închis apelul, iar ulterior ne-a anunțat că nu poate vorbi, fiind ocupat, și ne-a cerut să-i trimitem întrebările în scris.

Anatoli Prizenco ne-a răspuns, laconic, în scris. El a precizat că va oferi „răspunsuri la întrebări” într-o conferință de presă. El susține că „nu au fost acțiuni antisemite”.

Ce simbolizează Steaua lui David

Steaua lui David, cu denumirea ebraică מגן דוד, transcris Maghen David, Maggen David sau Magen David care înseamnă „Scutul lui David”, este o hexagramă alcătuită din două triunghiuri echilaterale, folosită ca simbol al evreilor și ca element emblematic la decorarea sinagogilor.

Zeci de stele ale lui David, simboluri ale religiei evreieşti şi ale statului Israel, au fost inscripţionate cu albastru pe faţadele mai multor clădiri din Paris. Foto: Profimedia Images

David este un personaj biblic care a fost, conform Bibliei ebraice, al doilea rege al Regatului unit al Israelului, succesorul lui Saul şi tatăl lui Solomon, şi conform evangheliilor Noului Testament, Matei şi Luca, strămoşul lui Iisus. Se consideră că a trăit aproximativ între 1040–970 î.e.n., domnind peste regatul lui Iuda între 1010–1002 î.e.n., iar peste Regatul unit al Israelului între 1002–970 î.e.n. Coranul îl descrie de asemenea ca pe un rege şi proroc, tatăl lui Solomon. Este foarte cunoscut pentru faimoasa luptă cu Goliat pe care îl învinge folosind o praştie. 

Uniunea Studenților Evrei din Franța susține că inscripțiile fac referire la faptul că evreii au fost forțați de regimul nazist să poarte acele stele, conform Euronews

„Acest aspect amintește de procesele din anii 1930 și din cel de-al Doilea Război Mondial, care au dus la exterminarea a milioane de evrei. Oamenii care au făcut asta au vrut în mod clar să provoace teroare”, a spus Samuel Lejoyeux, președintele Uniunii Studenților Evrei din Franța, citat de Euronews. 

Primarul din Aubervilliers, Karine Franclet, a condamnat acestea acte de vandalism ca fiind „în totală contradicție cu valorile fundamentale pe care le deținem, inclusiv toleranța, egalitatea și respectul reciproc, în special în contextul actual”.

Premierul francez Elisabeth Borne susține că este vorba despre niște „acte rușinoase”, iar primarul din Saint-Ouen-sur-Seine a cerut ca autorii acestor graffiti „antisemite și rasiste” să fie urmăriți penal.

Conform Euronews, vicepremierul Emmanuel Gregoire susține că „antisemitismul continuă să ucidă. Nu vom renunța niciodată la luptă”. În aceste condiții, localnicii au ajuns să se teamă pentru siguranța lor. De la debutul războiului din Israel, au fost înregistrate în Franța peste 850 de manifestări antisemite, conform ministrului de Interne Gerald Darmanin.