Principală  —  IMPORTANTE   —   Deși avem o replică a…

Deși avem o replică a sabiei lui Ștefan cel Mare la Cetatea Sorocii, Dodon îi mai cere una lui Erdogan

Igor Dodon i-a cerut președintelui turc Recep Erdogan o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, asta în timp ce în R. Moldova există deja câteva astfel de copii, una dintre ele fiind expusă la Cetatea Sorocii.

„Așa cum am discutat și în cadrul întrevederii bilaterale, reiterez rugămintea pentru a aduce în R. Moldova originalul, sau o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Sper foarte mult că în acest sens voi avea susținerea dvs”, a spus Igor Dodon în cadrul întrevederii cu președintele turc.

De cealaltă parte, Recep Erdogan a declarat că sabia lui Ștefan cel Mare este un unicat în lume, așa că nu poate fi scoasă din muzeu. Totuși, președintele turc susține că a dat deja ordin pentru crearea unei replici a sabiei, care va fi adusă în scurt timp la Chișinău.

„Este interzis ca sabia să iasă din muzeu, dar vă asigur că, așa cum am dat și României o replică a sabiei, va fi făcută una și pentru dvs și va fi trimisă poporului moldovean”, a declarat Erdogan.

„Fiecare poate să își facă o copie”

Presa scria că anterior că o copie a sabiei a ajuns și în posesia lui Vladimir Voronin, încă în 2004, iar în 2012, fostul premier Vlad Filat a primit de la Recep Erdogan, pe atunci și el prim-ministru, o copie a sabiei. Ulterior, s-a decis însă ca sabia să fie expusă la Cetatea Sorocii, acolo unde se află și în prezent.

Foto: point.md

„Mie îmi pare că deja sunt mai multe copii ale acestei săbii. Fiecare poate să își facă o copie, pentru că nu este nici o problemă. Recent chiar de la Iași m-au sunat că vor o replică și le-am expediat detaliile. Copia nu este ceva extraordinar”, a declarat pentru ZdG Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca şi ghidul Cetăţii Soroca.

Din 2015, replica sabiei lui Ștefan cel Mare este expusă la Cetatea Sorocii, acolo unde o poate admira oricine. În perioada rece a anului, replica este însă transferată la Muzeul din Soroca. Replica păstrează toate caracteristicile originalului, care se află la Istanbul, în muzeul Topkapî.

„Moștenitor de drept al acestei săbii este bătrâna Moldova. Turcii nu vor să întoarcă această sabie pentru că dacă guvernul turc ar decide așa ceva, s-ar crea un precedent pentru patrimoniul istoric din toată lumea”, spune Nicolae Bulat.

O copie a sabiei lui Ștefan cel Mare a ajuns până și în SUA, la președintele american. Donald Trump a primit replica în anul 2017 din partea președintelui român Klaus Iohannis.

Mai multe replici sunt însă și în România, unde dintre ele putând fi admirată la mănăstirea Putna din Suceava.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare pe mâinile turcilor?

Sabia a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.  În prezent circulă mai multe versiuni despre cum sabia ar fi ajuns în Turcia, una dintre acestea fiind că Ștefan cel Mare și-ar fi predat sabia personal turcilor, sau că sabia ar fi fost furată.

„Se spune că în documentația muzeului de la Istanbul, sabia nu este trecută ca o pradă de război, ceea ce înseamnă că aceasta nu a fost luată la 1538 de Suleiman Magnificul, când acesta a venit la Suceava și cineva ar fi trădat comorile. Mai degrabă ar fi că un domnitor de-al nostru, Iliaș Vodă, care ar fi avut mare stimă față de înalta poartă, ar fi făcut-o cadou”, susține Nicolae Bulat.

Foto: newsbucovina.ro