Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarații de avere ascunse și…

Declarații de avere ascunse și alte nereguli identificate în activitatea CNI

Declarațiile de venit a circa 24 de deputați din Parlamentul Republcii Moldova încă nu au fost publicate de către Comisia Națională pentru Integritate. Mai mult, declarațiile membrilor CNI, de pe tot parcursul activității instituției, rămân a fi necunoscute publicului. În multe dintre actele publicate de CNI sunt ascunse denumirile, adresele juridice ale întreprinderilor deținute de unii demnitari, chiar dacă informația este una de interes public. Acestea sunt câteva dintre neregulile identificate de Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) în activitatea CNI.

ADEPT a efectuat o analiză a declarațiilor de venit și interese pentru anul 2014, a proceselor de gestionare a acestora de către CNI și a constatat că cele mai grave abateri se referă la lipsa unui control eficient al CNI asupra serviciilor prestate de către compania responsabilă de scanare a declarațiilor de venit  și interese, gestiunea incorectă  a datelor cu caracter personal, întârzierile sistematice în publicarea versiunilor electronice ale declarațiilor și nepublicarea declarațiilor membrilor CNI.

Potrivit ADEPT nu există un principiu clar după care se conduce întreprinderea care se ocupă de prelucrarea, scanarea şi publicarea declaraţiilor, ÎS „Fiscservinform”, în selectarea datelor ce urmează a fi hașurate.

Astfel, în versiunile electronice ale declarațiilor de venit  și interese, CNI a admis ascunderea prin hașurare a unor informații de interes public care nu prezintă date cu caracter personal. În particular, aceasta se referă la denumirile și adresele juridice ale societăților comerciale în care demnitarii dețin cote‐părți.

În declarațiile miniștrilor în exercițiu Monica Babuc și Vladimir Cebotari, dar și a ex-priministrului Valeriu Streleț a fost admisă hașurarea denumirii firmelor în care declaranții dețin cote-părți. Aceeași situație este identificată și în declarațiile oligarhului Vladimir Plahotniuc, șefului Serviciului Vamal, Tudor Balițchi și deputaților Chiril Lucinschi și Victor Roșca.

În alte declarații, este ascunsă adresa juridică a firemelor la care deputații Dumitru Diacov, Lilian Carp, Agache Anghel sunt acționari. În declarația pe venit a ministrului în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip nu este indicată adresa juridică a întreprinderii SRL „Aluprofmet”, unde acesta deține o cotă de participare de 33%.

Deși dețin 100% din acțiuni la unele întreprinderi, în declarațiile miniștrilor în exercițiu Ruxanda Glavan, Mircea Buga și Anatolie Șalaru este ascunsă informația cu privire la denumirea firmelor și adresa juridică.

„În aceste condiții, devine dificilă  detectarea posibilelor conflicte de interese  și incompatibilități ale funcționarilor public. Deși ADEPT a atenționat CNI asupra acestor nereguli și a solicitat remedierea lor, informațiile de interes public  din declarațiile de venit publicate pe pagina web a CNI rămân în continuare ascunse.” , se arată într-un comunicat ADEPT.

ADEPT mai atenționează și asupra faptului că pe pagina web a CNI lipsesc declarațiile de avere și interese ale membrilor CNI pentru toți anii de la începutul activității acesteia. Aceasta reprezintă atât o gravă încălcare a legislației, cât și a principiilor fundamentale de asigurare a transparenței și integrității.

La moment pe pagina web a CNI lipsesc declarațiile de venit și interese pe anul 2014 ale ministrului în exercițiu al Agriculturii, Ion Sula și ale bașcanului Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah.

De asemenea lipsesc declarațiile pe venit ale primarului de Orhei lui Ilan Șor,  primarului de Bălți, Renato Usatîi, șefului CNA, Viorel Chetraru, președintelui CEC, Iurie Ciocan, șefului Curții de Conturi, Serafim Urechean, președintelui CCA, Dinu Ciocan, ale membrilor CNI și a circa 24 de deputați.

În același timp, pe pagina web a CNI sunt publicate declarații care, din contra, divulgă  date cu caracter personal. Aceleași nereguli au fost depistate și în raport cu declarațiile de avere din anul 2013, fără ca CNI să  întreprindă acțiuni determinate pentru redresarea situației. Dimpotrivă, licitațiile organizate de CNI pentru achiziționarea serviciilor de digitizare și scanare a declarațiilor de venit  și interese au fost câștigate doi ani consecutiv de către Întreprinderea de Stat „Fiscservinform”.  Pentru anul 2015 valoarea contractului constituie circa 800 de mii de lei, aproximativ de trei ori mai mare decât în 2014, fapt despre care ZdG a scris în iulie curent.

Conform legislației, CNI este obligată să  publice pe pagina web toate declarațiile depuse de funcționari în termen de 30 de zile de la primirea acestora și să asigure accesul public permanent la acestea. Deși data‐limită  pentru depunerea declarațiilor este de 31 martie, cele mai multe declarații pentru anul 2014 au început a fi publicate pe pagina web a CNI abia în luna noiembrie 2015.

ADEPT a anunțat că la 3 noiembrie, asociația a expediat în adresa CNI o scrisoare în care a atenționat asupra acestor nereguli și solicitat CNI să exercite un control mai riguros asupra activității companiei responsabile de prelucrarea declarațiilor, dar și să republice declarațiile care ascund informații de interes public.

„Într-o discuție telefonică cu unul din membrii CNI ni s-au dat asigurări că subiectul va fi discutat la una din ședințele CNI, însă până în prezent nu am primit un răspuns scris privind acțiunile întreprinse de CNI. În același timp, declarațiile „problematice” nu au mai fost republicate.”, a menționat Elena Prohnițchi, coordonator de proiect în cadrul ADEPT.