Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarație: ONG-urile de media condamnă…

Declarație: ONG-urile de media condamnă tentativele autorităților Găgăuziei de a submina libertatea presei și cer retragerea unei inițiativei legislative

Captură de ecran/Youtube.com

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă „cu vehemență” tentativele Comitetului Executiv al unității teritoriale autonome Găgăuzia (UTAG) de a împiedica activitatea profesională a jurnaliștilor prin instituirea „unor mecanisme arbitrare și abuzive de condiționare a activității presei online printr-o aprobare din partea autorităților din UTAG”. ONG-urile semnatare cer „retragerea neîntârziată” a inițiativei legislative ce ar contravine flagrant Constituției R. Moldova și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, conform unei declarații publicate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

La data de 22 februarie, Adunarea Populară a UTAG a examinat proiectul unui set de amendamente la Legea UTAG a audiovizualului (nr. 66-XXXI/V din 1 martie 2016). Inițiativa legislativă a fost aprobată de Comitetului Executiv al Găgăuziei la 4 ianuarie și presupune o serie de intervenții pe mecanismele de funcționare a furnizorului public Gagauziya Radio Televizionu (GRT), precum și crearea unui mecanism de autorizare a presei online din Găgăuzia.

Normele constituționale (art. 111) prevăd în mod expres că pe teritoriul UTAG sunt garantate toate drepturile și libertățile prevăzute de Constituția și legislația Republicii Moldova. Găgăuzia poate fi administrată în temeiul actelor normative ale Adunării Populare doar în cazul în care acestea nu contravin Constituției și legislației Republicii Moldova (art. 2).

„Subliniem că instituirea unor condiționalități, precum obținerea unui act permisiv (Izin) din partea autorităților UTAG, pentru ca mass-media online să poată furniza informații publicului constituie o încălcare a dreptului constituțional la libera exprimare. Prevederile proiectului de lege elaborat de organul executiv al Găgăuziei depășesc obiectul de reglementare al Legii UTAG a audiovizualului și contravin legislației statului (art. 32 al Constituției Republicii Moldova, Legea nr. 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare, Legea nr. 241/2007 comunicațiilor electronice, Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător ș.a.), precum și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Organizațiile semnatare recunosc necesitatea ajustării Legii UTAG nr. 66/2016 a audiovizualului – act normativ ce nu satisface cerințele Directivei 2010/13/UE a Serviciilor Mass-media Audiovizuale – la cerințele stabilite în legislația națională, dar și la standardele internaționale. În același timp, subliniem că intervențiile pe mecanismele ce vizează activitatea GRT, propuse de Comitetul Executiv al UTAG, sunt irelevante demersului de a îmbunătăți calitatea legii locale. Reducerea cotei de difuzare a conținutului în limba găgăuză, investirea directorului tehnic/financiar cu atribuția de administrare a GRT sau reducerea numărului membrilor Consiliului de Supraveghere pe motiv că „este complicat să aduni atâția oameni în același loc” nu constituie modificări pertinente de a duce la îmbunătățirea reglementărilor locale”, notează organizațiile de media.

ONG-urile semnatare condamnă „tentativele autorităților din UTAG de a submina libertatea presei, reamintind că acesta nu este unicul derapaj de acest fel”.

Acestea cer autorităților UTAG să retragă inițiativa legislativă ce „sfidează libertatea presei și contravine flagrant” Constituției Republicii Moldova și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Organizațiile semnatare ale declarației:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul „Acces-info”

Asociația Presei Electronice

Asociaţia Presei Independente

RISE Moldova

Centrul de Investigații Jurnalistice

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Media Guard

Comitetul pentru Libertatea Presei