Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarație/ Mai multe ONG-uri fac…

Declarație Mai multe ONG-uri fac apel către instituțiile UE să monitorizeze numirile în organele de conducere ale instituțiilor publice, în contextul anulării concursului pentru funcția de director al ANRE

Sursa: eap-csf.md

Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile (FSC) al Parteneriatului Estic (PaE), din care fac parte peste 100 de organizații neguvernamentale (ONG), își exprimă „profunda îngrijorare” în legătură cu modul de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE).

Astfel, Platforma Națională a FSC al PaE face apel către instituțiile UE și partenerii de dezvoltare să monitorizeze cu atenție și să ia atitudine cu privire la procesele de numire în organele de conducere a instituțiilor publice, în special a autorităților de reglementare și a celor care, cel puțin de jure, trebuie să fie independente.

Potrivit declarației Platformei, în pofida faptului că Vasile Plămădeală a promovat toate etapele concursului organizat de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului R. Moldova, fiind clasat pe primul loc și urma să fie propus Parlamentului pentru spre a fi ales, miercuri, 12 aprilie 2023, Direcția de comunicare a Parlamentului a anunțat privind lansarea unui nou concurs pentru funcția de director al ANRE, „fără a fi prezentare motive clare și obiective cu privire la finalitatea concursului precedent”.

„În acest sens, atenționăm cu privire la lipsa de claritate, previzibilitate și transparență a procedurilor. Facem apel către majoritatea parlamentară să se ghideze de principiile de transparență, meritocrație și independență, pentru care atât de mult militează. ANRE este principala autoritate publică responsabilă de reglementarea sectorului energetic. Respectiv, asigurarea independenței acesteia de politic este baza unui proces profesionist, conform și adecvat de reglementare, în special în contextul proceselor politice care vizează viitoarele alegeri locale, prezidențiale și parlamentare”, se arată în declarație.

Membrii Platformei atrag atenția că „o asemenea compromitere” a proceselor de selectare competitivă pentru funcțiile publice „riscă să erodeze puternic încrederea societății, actorilor pieței, dar și a partenerilor de dezvoltare cu privire la respectarea angajamentului majorității parlamentare cu privire la promovarea valorilor europene și a principiilor de bună guvernare”.

„Prin urmare, anume asemenea acțiuni pot amâna și lansarea  negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, având în vedere că Comisia Europeană urmează să evalueze și să publice în toamna anului curent Raportul de evaluare privind nivelul de pregătire a țării în acest sens”, atenționează sursa citată.

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în anul 2011 și în acest moment are peste 100 de organizații membre, 7 dintre acestea constituind organizații-umbrelă pentru alte peste 255 de organizații. Misiunea Platformei este consolidarea procesului de integrare europeană și de dezvoltare democratică a R. Moldova, de a contribui la procesul de advocacy și monitorizare pentru promovarea aderării R. Moldova la UE, implementarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova-UE și alte documente relevante ce se referă la Parteneriatul Estic și relația R. Moldova cu UE.

ZdG a relatat că Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a lansat miercuri, 12 aprilie, un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcţia de director al Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Se întâmplă după ce Comisia juridică, numiri și imunități a constatat că candidatul care urma să fie propus Parlamentului pentru numirea în funcție, Vasile Plămădeală, nu ar corespunde criteriilor de eligibilitate.

Consilierul economic la delegația UE Vasile Plămădeală a afirmat că i s-ar fi transmis „neoficial că majoritatea parlamentară ar avea un candidat pentru aceasta poziție, care la etapa concursului nu era disponibil pentru participare”, și ar fi fost „făcute aluzii” pentru a se retrage din concurs.

Pe de altă parte, președintele Comisiei economie, buget și finanțe Radu Marian a respins acuzațiile „de motivare politică în spatele deciziei de anulare a concursului”.