Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarația ONG-urilor de media, privind…

Declarația ONG-urilor de media, privind operarea modificărilor la Codul Audiovizualului

ONG-urile de media şi alte organizaţii ale societăţii civile dezaprobă operarea modificărilor la Codul Audiovizualului fără consultări prealabile cu societatea civilă şi cer să fie amânată examinarea proiectului de lege.

„ONG-urile de media dezaprobă secretomania şi graba de care au dat dovadă legiuitorii la elaborarea şi la înregistrarea ca iniţiativă legislativă a unor noi modificări la Codul Audiovizualului şi la legea cu privire la libertatea de exprimare.

Considerăm inadmisibile încercările de a îmbunătăţi o lege prin încălcarea altei legi, or, în cazul dat, au fost ignorate prevederile Legii nr. 239 privind transparenţa în procesul decizional.

Împărtăşim preocupările parlamentarilor pentru suveranitatea reală a spaţiului informaţional naţional şi pentru respectarea demnităţii umane. În acelaşi rând, constatăm cu maximă îngrijorare că noua iniţiativă legislativă conţine stipulări care, fiind adoptate, ar pune în mare pericol atât libertatea presei, cât şi libertatea de exprimare. Facem referinţă, în principal, la propunerea de a introduce articolul 6 prim în Codul Audiovizualului.

Atragem atenţia autorilor proiectului şi asupra necesităţii de a defini cu exactitate criterii care ar constata că programele transmise/retransmise cad sub incidenţa alin. (2) din Articolul 7 prim. Altfel, prevederea în cauză, devenită normă legală, ar lăsa loc enorm pentru interpretări şi abuzuri, şi ar putea genera procese de judecată interminabile.

Luând în calcul natura extrem de sensibilă a problemelor vizate în proiectul de lege, solicităm să fie organizate şi desfăşurate suficiente dezbateri publice pentru a identifica soluţiile ce ar conferi viitoarelor prevederi juridice coerenţă şi caracter profund democratic, iar procesul de dezbatere publică a acestor modificări să nu fie mimat, prin consultarea formală a unor ONG-uri de media inactive, afiliate politic sau care reprezintă interese politice”, se arată în declarația semnată de:
Asociaţia Presei Electronice,
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
Centrul „Acces-Info”
Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”

Lista rămâne deschisă pentru toate organizațiile care vor să semneze această declaraţie.