Declarația mai multor organizații de presă, după reacția autorităților la cazul de intimidare a redacției Zona de Securitate: „Biroul politici de reintegrare sugerează în mod eronat că acordul primarului reprezintă o precondiție”

Mai multe organizațiile neguvernamentale de media au semnat o declarație în care „își exprimă regretul în legătură cu reacția improprie” a Biroului politici de reintegrare la cazul de intimidare a instituției media Zona de Securitate de către primarul localității Varnița, Alexandr Nichitenco, în legătură cu desfășurarea unei campanii publice de informare privind situația energetică din regiunea transnistreană.
Conform declarației publicate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), la scurt timp după apariția în spațiul public a informațiilor privind acțiunile de intimidare și presiune exercitate de către primarul satului Varnița, care au rezultat în dezinstalarea unui banner informativ produs de Zona de Securitate, Biroul politici de reintegrare a reacționat prin menționarea faptului că „amplasarea mijloacelor de publicitate exterioară este posibilă doar cu permisiunea administrației publice locale”, iar „aspectele legale ale problemei urmează a fi clarificate între părțile implicate nemijlocit”.
„Altfel spus, prin declarațiile sale, Biroul politici de reintegrare sugerează în mod eronat că acordul primarului reprezintă o precondiție pentru amplasarea bannerului informativ. Totodată, incidentul semnalat (i.e. un caz de obstrucționare vădită a activității jurnalistice și de limitare a dreptului la informație a publicului din stânga Nistrului) ar trebui să fie „clarificat” între „părțile implicate nemijlocit,” adică între difuzorul de publicitate, primarul satului Varnița și jurnaliștii de la Zona de Securitate, intimidați și amenințați anterior de primar cu „limitarea accesului în localitate”.
Aducem la cunoștința autorităților că instalarea bannerului a avut loc în temeiul unui contract de difuzare a publicității, încheiat între o persoană juridică (în calitate de difuzor de publicitate și titular de autorizație pentru dispozitiv publicitar fix) și redacția Zona de Securitate (în calitate de producător și furnizor de publicitate).
Unica implicație a autorității publice locale (Primăriei s. Varnița) în chestiunile ce vizează publicitatea exterioară se referă la emiterea, pentru o perioadă de cinci ani, a autorizației pentru amplasarea şi exploatarea dispozitivelor publicitare fixe (a construcției metalice pe care e amplasat bannerul), precum și la asigurarea respectării cerințelor tehnice de exploatare a dispozitivelor (categorie, locație, dimensiuni, suprafață de afișaj, număr de fețe.)
Dezinstalarea bannerului nu a avut loc în legătură cu nerespectarea unor condiții de exploatare a dispozitivului publicitar, ci în legătură cu conținutul acestuia („Când nu plătești pentru gaze cu bani — plătești cu viitorul”)”, se arată în declarație.
Legea interzice expres imixtiunea autorităților administrației publice locale în conținutul publicității exterioare.
„Conținutul imaginilor publicitare difuzate pe dispozitivele publicitare NU se avizează și NU se autorizează în vreun fel de către primării”, atrag atenția instituțiile de presă.
Organizațiile neguvernamentale au cerut repetat autorităților constituționale ale R. Moldova să contracareze și stopeze „aceste episoade de intimidare și cenzură”.
Biroul politici de reintegrare: „Îndemnăm autoritățile publice locale să fie cooperante cu presa și societatea civilă”
După publicarea declarației semnată de CJI și alte cinci organizații de presă, Biroul politici de reintegrare a emis un comentariu public în care susține că „nu este instituția abilitată să efectueze interpretări juridice ale prevederilor legislației și cu atât mai mult nu este în drept să facă imixtiune în activitatea părților implicate în amplasarea mijloacelor de publicitate exterioară”.
„Biroul mereu a salutat și încurajează ca autoritățile administrației publice locale, inclusiv din perimetrul Zonei de Securitate să dezvolte o conlucrare deschisă și constructivă cu instituțiile mass-media și cu organizațiile societății civile, pentru a asigura o informare corectă a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Considerăm esențială respingerea și contracararea mesajelor manipulatorii/false, în mod special care afectează funcționalitatea statului și valorile constituționale ale Republicii Moldova și care sunt promovate frecvent de către cei din regiunea transnistreană sau din exteriorul țării.
Îndemnăm autoritățile publice locale să fie cooperante cu presa și societatea civilă și să acționeze în spiritul valorilor democratice și a promovării politicilor de reintegrare a Republicii Moldova”, se arată în noua poziție a Biroului.
Zona de Securitate a denunțat în dimineața zilei de miercuri, 14 mai, „presiunile și amenințările exercitate” de primarul localității Varnița, Alexandr Nichitenco, în legătură cu bannerul informativ instalat pe 13 mai în cadrul campaniei media dedicată locuitorilor regiunii transnistrene.
Contactat de ZdG, primarul Alexandr Nichitenco s-a arătat nemulțumit că mesajul era în limba rusă și că nu ar fi fost „coordonat”.