Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum puteți raporta încălcările și…

Cum puteți raporta încălcările și neregulile pe care le observați în procesul electoral

Dacă ați depistat sau observat nereguli, fraude ori încălcări în procesul electoral 2019, raportați-le autorităților competente. În acest sens, accesați formularele de mai jos ce conțin modele de sesizări tematice, pe care le completați cu informații relevante și probe concludente, în conformitate cu instrucțiunile descrise în fiecare document. Sesizările completate și semnate expediați-le organelor electorale și instituțiilor de drept, indicate în fiecare formular.

Pasul 1: 

Selectează un model de sesizare potrivit situației observate

Pasul 2:

Completează modelul de sesizare cu informații relevante și probe concludente, în conformitate cu instrucțiunile descrise în fiecare formular.

Pasul 3:

Expediază sesizarea către organul electoral și/sau autoritatea indicată în formular.

Sfaturi utile pentru autorii sesizărilor:

  • Semnează și depune sesizarea în scris (prin poştă sau direct la sediul autorității menționate) sau în format electronic (prin email).
  • Solicită o copie a sesizării înregistrate de autoritate sau asigură-te că ai o poză/copie a sesizării depuse sau păstrează o copie a mesajului electronic expediat.
  • Depune sesizarea cât mai curând posibil din momentul depistării încălcării, pentru a da timp rezonabil organului electoral/autorității competente să ia măsurile necesare.

 Expediază o copie a sesizării depuse şi pe adresa de e-mail a Asociaţiei ADEPT: adept@e-democracy.mdADEPT nu este organul abilitat să soluţioneze problemele sesizate, însă organizația oferă asistenţă alegătorilor și monitorizează procesul electoral.