Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Cum poți afla cine și…

Cum poți afla cine și când ți-a accesat datele personale

Serviciul electronic „Vizualizarea informației privind accesarea datelor cu caracter personal” se prestează gratis cetățenilor R. Moldova. Pentru a accesa serviciul ai nevoie de  buletin de identitate electronic, semnătură mobilă sau semnătură electronică.

Serviciul permite solicitantului să vizualizeze informația privind operatorii care au prelucrat datele cu caracter personal și timpul prelucrării acestora (din registrele deținute de către I.P „Agenția Servicii Publice”: Registrul de Stat al Populației, Registrul de Stat al Conducătorilor Auto și Registrul de Stat al Transportului).

Pentru a accesa serviciul dat, urmează pașii de mai jos:

  1. Accesează linkul: http://e-services.md/?q=ro/content/vizualizeaza-informatia-privind-accesarea-datelor-cu-caracter-personal
  2. După ce bifezi că ați luat cunoştinţă şi accepți condiţiile de comandă a serviciului, apasă „continuare” și vei fi direcționat pe pagina unde trebuie să selectezi metoda de autentificare: semnătură mobilă, semnătură electronică, buletin electronic, etc.
  3. Odată cu accesarea serviciului, va fi afișată fereastra de mai jos:

Informația afișată nu conține date (acțiuni) privind prelucrarea datelor cu caracter personal, efectuate în cadrul acțiunilor de prevenire și investigare a infracțiunilor, punerii în executare a sentințelor de condamnare și al altor acțiuni din cadrul procedurii penale sau contravenționale, în scopul apărării naționale, al securității statului și menținerii ordinii publice.

Pentru obținerea informației suplimentare, te poți adresa cu o cerere, în forma scrisă, către Instituţia Publică „Agenţia Servicii Publice”.

Totodată, ai opțiunea de a accesa „Portalul guvernamental al cetățeanului”, unde, pe lângă informația privind entitatea care a accesat datele tale personale și data accesării, poți vedea temeiul accesării. Pentru mai multe detalii, citește articolul:

Ce informații deține statul despre tine? Află unde poți vizualiza toate datele tale personale