Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum mint demnitarii Ministerului Sănătății

Cum mint demnitarii Ministerului Sănătății

Astăzi, cu prilejul lansării celei de-a doua ediții a companiei de informare „Te priveşte! Priveşte pe fiecare! Testează-te HIV!”, în scopul informării societății despre importanța testării la HIV și combaterea stereotipurilor despre oamenii care trăiesc cu această boală, înalți funcționari de la Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, au vorbit despre acțiunile planificate în cadrul acestei campanii: ședințe de informare pentru tineri, mese rotunde și activități sociale precum „Agață o panglică roșie” sau „Traseul sigur”.

Cei prezenți la eveniment au subliniat că această campanie reprezintă o oportunitate de a demonstra voinţa de contracarare a infecţiei cu HIV şi susţinerea persoanelor care trăiesc cu această maladie.
În R. Moldova, la sfârșitul anului 2015, au fost înregistrate, în total, 10213 de cazuri HIV, dintre care bărbați – 58% și femei – 42%. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. Totodată, datele estimative vorbesc despre aproximativ 18000 de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.
În cadrul evenimentului, viceministra Sănătății, Aliona Serbulenco, a anunțat că, pe lângă toate serviciile de tratament, îngrijiri şi suport, deja de o săptămână, testele rapide HIV sunt disponibile în farmaciile din R. Moldova.
„În ultimii ani, în R. Moldova am creat toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Aceștia pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. Cunoașterea statutului HIV și inițierea tratamentului asigură o viață absolut normală pentru persoanele infectate, membrii familiei și chiar pentru viitorii copii”, a declarat Aliona Serbulenco.
Potrvit datelor oficiale, în prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. De asemenea, patru Centre sociale au fost deschise recent în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA.
ZdG a verificat dacă într-adevăr în toate farmaciile din R. Moldova sunt comercializate testele rapide HIV, după cum a anunțat viceministra Sănătății, Aliona Serbulenco. Pe str. Vasile Dokuceaev 13/1, la farmacia Hipocrates, ni s-a spus că niciodată nu au avut în farmacie astfel de teste.
Și la farmacia Elody, de pe bulevardul Moscova, 5, am aflat același răspuns. La fel și în farmacia Orient, de pe str. Igor Vieru 11/1, testele anunțate de viceministra Serbulenco nu sunt disponibile.
La telefonul 022 72 55 01, care reprezintă INFORMAȚIA tuturor farmaciilor din Chișinău, ni s-a spus că în nicio farmacie nu putem găsi astfel de teste.